Tarlant La Vigne d’Antan Extra-Brut (0,75l)
Popis
Název “La Vigne d'Antan” odkazuje na původní předfyloxerové keře.
HROZNY
Odrůdy: 100 % Chardonnay (neboli Blanc de Blancs)
Hrozny pochází z jedné vinice zvané "Les Sables" v Oeuilly.
Stáří vinice je přes 60 let a má spíše písčité podloží.
ZRÁNÍ
První kvašení části hroznů probíhá v dubových sudech. Následně šampaňské zraje minimálně 10 let ve sklepě na kvasinkách. Po degorzáži ještě dalších 6 měsíců odpočívá ve sklepě.
Dosáž: 2 g/l
CHUŤ
Hluboká zlatá barva se stříbrnými odlesky a živou pěnou. Vůně oplývá tóny kandované pomerančové kůry a broskví, s lehce kouřovými a pikantními tóny na pozadí. Čistá, svěží a silně minerální chuť s doteky zralé hrušky, sušeného ovoce, lískových oříšků a mandlí.
PÁROVÁNÍ K JÍDLU
Mezi pokrmy, které skvěle doprovodí toto ročníkové šampaňské, patří: terinka z foie gras s pepřem, filet z mořského vlka s chorizem, kachní prso a mangový salátek s koriandrem, pomalu tažená telecí plec s hříbky nebo parmazánové rizoto s telecím brzlíkem.
Ideální teplota podávání je 10 - 12°C.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Champagne Tarlant je dynamický rodinný dům se širokou nabídkou šampaňského.
Má 14 hektarů vinic rozmístěných ve 4 různých crus: Oeuilly, Boursault, St-Agnan a Celles-les-Condés, všechny v údolí Marne. Dohromady to dává přibližně 57 pozemků, které jsou obhospodařovány udržitelným způsobem. Průměrný věk vinic je 35 let.
Benoit Tarlant, který momentálně vinařství vede, mění jejich portfolio směrem k menší dosáži (zhruba 0–6 g/litr). Vinifikace je 70 % v sudu, 29 % v tanku a 1 % v amfoře a velmi často u jejich šampaňského neprobíhá malolaktická fermentace.