PIPER HEIDSIECK Cuvée Rare Brut 2013 (0,75l)

70 % Chardonnay a 30 % Pinot Noir. V ústech se potvrzuje dvojí charakter Rare Millésime 2013: hladké a živé, požitkářské a dynamické. V plném těle se objevují tóny sněhových pusinek, šlehačky a marcipánu. Kumquat, krvavý pomeranč a kiwi pak dodávají šampaňskému osvěžující napětí. V závěru je ve znamení sametové textury a svěžesti protkané jemnou hořkostí.


  • Na skladě
4 730 Kč
Kategorie: Piper Heidsieck
Barva / Typ: Bílé
Obsah cukru: Brut
Oblast: Champagne
Velikost lahve: 0,75l
Ročník: 2013
Balení: Holá láhev
Země původu: Francie
 

ROČNÍK

Zima i jaro byly chladné a vlhké, což zpozdilo rašení i kvetení. Po odkvětu se objevily různé problémy, hrozny trpěly millerandage i coulure kvůli nízkým teplotám, což snížilo úrodu. Teplé a slunečné září však přineslo dostatek tepla, aby zachránilo Chardonnay i Pinot Noir. Sklízelo se později než obvykle, aby se využilo příznivého počasí.

 

HROZNY

Odrůdy: 70 % Chardonnay a 30 % Pinot Noir

Hrozny pochází celkem ze 17 cru v Montagne de Reims.

 

Zrání

Šampaňské zraje minimálně 12 let ve sklepě na kvasinkách.

Dosáž: 9 g/l

 

CHUŤ

Rare Millésime 2013 má intenzivní světle zlatavou barvu protkanou jemnými bublinkami. Vůně, zpočátku jemná a čistá, se objevuje ve dvou fázích, které kombinují napětí a eleganci. Vše začíná jemností bílých květů, nádechem černého čaje a dotekem citrusů, kiwi a kumquatu. Aromatický koncert pokračuje tóny lipového květu a zeleného čaje, které následně ustupují bílému ovoci. Bohatý buket vína doplňují doteky medu, sladkého koření, vanilky a marcipánu.

V ústech se potvrzuje dvojí charakter Rare Millésime 2013: hladké a živé, požitkářské a dynamické. V plném těle se objevují tóny sněhových pusinek, šlehačky a marcipánu. Kumquat, krvavý pomeranč a kiwi pak dodávají šampaňskému osvěžující napětí. V závěru je ve znamení sametové textury a svěžesti protkané jemnou hořkostí. Ikonický podpis tropické minerality šampaňského Rare je u tohoto ročníku rozšířený o plnou a prodlouženou dochuť.

 

PÁROVÁNÍ K JÍDLU

Mezi pokrmy, které skvěle doprovodí toto ročníkové šampaňské, patří: opečené mušle svaého Jakuba, salát s kumkvaty, granátovým jablkem, zázvorem a koriandrem, tataráček z mořškého ďasa s okurkou, čočkový dahl s mátovým jogurtem či citrónový sorbet.

Ideální teplota podávání je 10 - 12°C.

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Přidat komentář
Nevyplňujte toto pole:

ph_logo

Florens-Louis Heidsieck byl synem luteránského ministra z Vestfálska. Přestěhoval se do Remeše, aby tam pracoval jako obchodník s oděvy a objevil tam kouzlo vinařství. Své vlastní víno začal vyrábět v roce 1780 a přestože nebyl ani vinař ani rodák z Remeše, měl talent a ve své nové profesi tvrdě pracoval. Svůj vlastní Vinařský dům založil 16. července 1785. To se již v tomto umění stal odborníkem a dokonce věnoval jedno ze svých vín královně Marii Antoinettě. Navíc získal tu čest, že mohl své víno prezentovat Její Výsosti sám. Když Florens-Louis Heidsieck v roce 1828 zemřel, jeho synovec a spolupracovník Christian Heidsieck převzal Maison Heidsieck v partnerství se svým bratrancem, Henri Guillaume Piperem.

Piper byl výjimečně nadaným obchodníkem a jako podnikatel své doby cestoval po světě a propagoval šampaňské Heidsieck. Čtrnáct královských a císařských dvorů z nich udělalo svého oficiálního dodavatele a nedlouho nato bylo "Heidsieck od Pipera" jediným šampaňským, které praví aficionados pili. A tak se víno s jakostními standardy přísně definovanými samotným Florens-Louis Heidsieckem velmi rychle stalo známým jako "Piper-Heidsieck".

V říjnu 1838 se tato jména ještě více přiblížila, když se Henri Piper oženil. ...s vdovou po Christianu Heidsieckovi!

1. ledna 1851 Henri Piper přibral do spolku svého bratrance J.C. Kunkelmanna.

Při příležitosti stého výročí Domu v roce 1885 pověřili známého klenotníka ruského královského dvora Fabergé, aby vyrobil ornament ze zlata, lapis lazuri a diamantu a ozdobili jím speciální šampaňské vyrobené při této příležitosti.

Po smrti J.C. Kunkelmanna pokračoval jeho syn. Poté podnik převzala jeho dcera a zeť a Dům zůstal v rodině.

V roce 1985 Piper-Heidsieck velkolepě oslavil dvousetleté výročí na Château de Versailles.

Na konci 80. let se Piper-Heidsieck spojil s mezinárodně známou firmou vyrábějící víno a alkohol Rémy Cointreau.

V roce 1997 se Piper-Heidsieck rozhodl používat červenou barvu ke zvýraznění své hrdé a inovativní osobnosti a ukázat ji na svých lahvích celému světu.