Philipponnat Royal Reserve Brut (0,75l)
Popis
V tomto cuvée převažují základní charakteristiky terroiru Mareuil-sur-Ay, kde se pěstují především hrozny Pinot Noir. Nabízí vynikající rovnováhu mezi strukturou, vinností a dlouhým závěrem.
HROZNY
Odrůdy: 65 % Pinot Noir, 30 % Chardonnay a 5 % Meunier
Hrozny pochází z převážně z Premier Cru a Grand Cru.
20-30 % tvoří rezervní vína.
ZRÁNÍ
Rezervní vína zrají v dřevěných sudech pomocí systému solera pro lepší spojení starších a mladších vín. U vína probíhá malolaktická fermentace (jablečno-mléčné kvašení). Následně šampaňské zraje minimálně 3 roky ve sklepě na kvasinkách.
Dosáž: 8 g/l
CHUŤ
Hluboká zlatá barva odhaluje jantarové odlesky a jemné, vytrvalé bublinkami. V prvním přivonění se objeví vinný květ, lípa a čerstvý, lehce opečený chléb. Po nadechnutí se ve víně rozvíjí vůně letních bobulí, citrusových plodů a medu. Chuť je plná, velkorysá a ovocná. Promítá se v ní červený rybíz, maliny a zralé hrozny. Závěr je dlouhý s notami sušenek a čerstvě upečeného chleba.
PÁROVÁNÍ K JÍDLU
Vhodné k různým úpravám bílého masa, drůbeže a uzenin, ke studeným rautům, rybám i mořským plodům.
Ideální teplota podávání je 8 - 10°C.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Samotná historie domu Philipponnat sahá až do roku 1522, kdy se stali tehdejší členové rodiny oficiálními dodavateli vína na královský dvůr Ludvíka XIV. Bylo to ještě v době, kdy v regionu Champagne vznikala pouze tichá vína. Samotná výroba šampaňského se rozběhla v polovině 19. století a značka Champagne Philipponnat, jak je známa dnes, vznikla v roce 1910 kdy byla založena bratry Augustem a Pierrem Philipponnat.
V současné době činí roční produkce 600 000 lahví. K dosažení co možná nejlepší kvality se pyšní vlastnictvím 17 ha vinic Pinot Noir Premier Cru a Grand Cru v oblastech Ay, Mareuil sur Ay, Mutigny a Avenay. Perlou mezi těmito vinicemi je šestihektarová Clos des Goisses. Řada předních kritiků řadí Champagne Philipponnat mezi nejlepší světové producenty šampaňského.