Philipponnat Cuvée 1522 Rosé Millésime 2015 (0,75l)
Popis
Jméno Cuvée 1522 je poctou roku, kdy se rodina Philipponnatů usadila ve vesnici Ay v srdci vinařské oblasti Champagne. Už tehdy Apvril le Philipponnat vlastnil vinici "Le Léon" v Ay.
Ročník
Šedá, zatažená obloha na jaře i v létě vedla k nedostatku světla a tepla. V září pak došlo k pozdnímu zázračnému zvratu jako v letech 2000 a 2006 nebo u opěvovaného ročníku 1966. Zralost hroznů tak předčila veškerá očekávání a odhalila výjimečně výraznou harmonii tónů.Závěrečný přísný výběr vyústil v nižší objem sklizených hroznů, zato však neobyčejné kvality a s bezprecedentní aromatickou vyzrálostí.
HROZNY
Odrůdy: 60 % Pinot Noir a 30 % Chardonnay a 10 % Pinot Noir v podobě červeného vína
Pinot Noir pochází z vinice v Ay zvané "Le Léon". Chardonnay zas z vinice v Mesnil-sur-Oger.
Toto růžové šampaňské je vyrobeno metodou míchání, ve směsi je tedy 10 % Pinot Noir z vinic v Mareuil-sur-Ay vinifikováno jako tiché červené víno.
ZRÁNÍ
První kvašení cca 50 % hroznů probíhá v dubových sudech. Následně šampaňské zraje minimálně 8 let ve sklepě na kvasinkách.
Dosáž: 4,25 g/l
CHUŤ
Měděně růžová barva je protkaná čipernými ale jemnými bublinkami. Ovocná vůně okouzlí tóny citrusů, kandované pomerančové kůry a pomerančového květu. Chuť je velkorysá a ovocná. Snoubí se v ní tóny krvavého pomeranče, papáji a růžového pepře. Velká svěžest v závěru a nádherná mineralita, která je pro tento ročník typická.
PÁROVÁNÍ K JÍDLU
Toto růžové ročníkové šampaňské krásně doprovodí grilované langustýnky s paprikou.
Ideální teplota podávání je 9°C jako aperitiv, při podávání k jídlu je to 10 - 12°C.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Samotná historie domu Philipponnat sahá až do roku 1522, kdy se stali tehdejší členové rodiny oficiálními dodavateli vína na královský dvůr Ludvíka XIV. Bylo to ještě v době, kdy v regionu Champagne vznikala pouze tichá vína. Samotná výroba šampaňského se rozběhla v polovině 19. století a značka Champagne Philipponnat, jak je známa dnes, vznikla v roce 1910 kdy byla založena bratry Augustem a Pierrem Philipponnat.
V současné době činí roční produkce 600 000 lahví. K dosažení co možná nejlepší kvality se pyšní vlastnictvím 17 ha vinic Pinot Noir Premier Cru a Grand Cru v oblastech Ay, Mareuil sur Ay, Mutigny a Avenay. Perlou mezi těmito vinicemi je šestihektarová Clos des Goisses. Řada předních kritiků řadí Champagne Philipponnat mezi nejlepší světové producenty šampaňského.