Philipponnat Cuvée 1522 Millésime 2009 (0,75l) v dárkové krabičce
Popis
Jméno Cuvée 1522 je poctou roku, kdy se rodina Philipponnatů usadila ve vesnici Ay v srdci vinařské oblasti Champagne. Už tehdy Apvril le Philipponnat vlastnil vinici "Le Léon" v Ay.
Ročník
Rok 2009 byl pro šampaňské výjimečně dobrý. Suchá zima zanechala půdu bez vláhy. Jaro však přineslo tolik potřebný déšť a kvetení révy tak proběhlo v pořádku. Počasí se nakonec umoudřilo a srpen přinesl teplé slunečné dny a chladné, osvěžující večery a suché teplo pomohlo zabránit hnilobě a chorobám.
HROZNY
Odrůdy: 69 % Pinot Noir a 31 % Chardonnay
Pinot Noir pochází z vinice v Ay zvané "Le Léon". Chardonnay zas z vinice v Mesnil-sur-Oger.
ZRÁNÍ
První kvašení části hroznů probíhá v dubových sudech. Následně šampaňské zraje minimálně 7 let ve sklepě na kvasinkách.
Dosáž: 4,25 g/l
CHUŤ
Světle zlatá barva je protkána jemnými bublinkami tvořícími prstenec na hladině. Intenzivní květinová vůně s tóny třešní, květu černého bezu a nádechem fialek. Chuť je plná a vyzrálá. Výrazné a velkorysé aroma tmavého ovoce (ostružiny, zralý až kandovaný černý rybíz, černá třešeň) v kombinaci s tóny mandlí, náznaky sušeného ovoce a ořechů. Závěr je na daný ročník pozoruhodně svěží.
PÁROVÁNÍ K JÍDLU
Cuvée 1552 je nádherně plné, takže je perfektním šampaňským pro párování s jídlem. Skvěle se hodí zejména ke zvěřině.
Ideální teplota podávání je 9°C jako aperitiv, při podávání k jídlu je to 10 - 12°C.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Samotná historie domu Philipponnat sahá až do roku 1522, kdy se stali tehdejší členové rodiny oficiálními dodavateli vína na královský dvůr Ludvíka XIV. Bylo to ještě v době, kdy v regionu Champagne vznikala pouze tichá vína. Samotná výroba šampaňského se rozběhla v polovině 19. století a značka Champagne Philipponnat, jak je známa dnes, vznikla v roce 1910 kdy byla založena bratry Augustem a Pierrem Philipponnat.
V současné době činí roční produkce 600 000 lahví. K dosažení co možná nejlepší kvality se pyšní vlastnictvím 17 ha vinic Pinot Noir Premier Cru a Grand Cru v oblastech Ay, Mareuil sur Ay, Mutigny a Avenay. Perlou mezi těmito vinicemi je šestihektarová Clos des Goisses. Řada předních kritiků řadí Champagne Philipponnat mezi nejlepší světové producenty šampaňského.