Philipponnat Cuvée 1522 Millésime 2002 (0,75l)

70 %Pinot Noir pochází z vinice v Ay zvané "Le Léon". 30 % Chardonnay zas z vinice v Mesnil-sur-Oger. Ve vůni se zpočátku projevuje květ černého bezu s tóny bílého pepře a bílého tabáku. Pak přichází velmi výrazná vůně malin a červeného ovoce, charakteristická pro ročník 2006 a Pinot Noir. Cuvée 1552 je nádherně plné.


  • Na skladě
2 825 Kč
Kategorie: Philipponnat
Barva / Typ: Bílé
Obsah cukru: Extra Brut
Oblast: Champagne
Velikost lahve: 0,75l
Ročník: 2002
Balení: Holá láhev
Země původu: Francie
 

Jméno Cuvée 1522 je poctou roku, kdy se rodina Philipponnatů usadila ve vesnici Ay v srdci vinařské oblasti Champagne. Už tehdy Apvril le Philipponnat vlastnil vinici "Le Léon" v Ay.

 

Ročník

Rok 2002 byl pro šampaňské vynikající. Zima byla chladná a mrazivá a pomalu se blížila k pozdnímu jaru. Když však jaro přišlo, bylo ideální a umožnilo úspěšné kvetení révy. Teplé léto přineslo suché a slunečné dny, které umožnily hroznům dozrát, aniž by je spálily. Výsledná vína jsou krásně vyvážená a opulentní.

 

HROZNY

Odrůdy: 70 % Pinot Noir a 30 % Chardonnay

Pinot Noir pochází z vinice v Ay zvané "Le Léon". Chardonnay zas z vinice v Mesnil-sur-Oger.

 

ZRÁNÍ

První kvašení části hroznů probíhá v dubových sudech. Následně šampaňské zraje minimálně 7 let ve sklepě na kvasinkách.

Dosáž: 4,25 g/l

 

CHUŤ

Zářivě zlatá barva s jemnými růžovými odlesky je protkána jemnými bublinkami tvořícími prstenec na hladině. Ve vůni se zpočátku projevuje květ černého bezu s tóny bílého pepře a bílého tabáku. Pak přichází velmi výrazná vůně malin a červeného ovoce, charakteristická pro ročník 2006 a Pinot Noir. Cuvée 1552 je nádherně plné. Závěr je pružný, kombinuje chutě mandlového krému a nové kůže.

 

PÁROVÁNÍ K JÍDLU

Suchý charakter tohoto Extra Brutu z něj činí vynikající doplněk k mořským plodům a pošírovaným nebo grilovaným rybám. Ještě odvážněji se hodí ke kaviáru nebo velmi kořeněným pokrmům, jako je indické tandoori. Nemělo by se však kombinovat se sladkokyselými nebo sladkými pokrmy.

Ideální teplota podávání je 9°C jako aperitiv, při podávání k jídlu je to 10 - 12°C.

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Přidat komentář
Nevyplňujte toto pole:

Samotná historie domu Philipponnat sahá až do roku 1522, kdy se stali tehdejší členové rodiny oficiálními dodavateli vína na královský dvůr Ludvíka XIV. Bylo to ještě v době, kdy v regionu Champagne vznikala pouze tichá vína. Samotná výroba šampaňského se rozběhla v polovině 19. století a značka Champagne Philipponnat, jak je známa dnes, vznikla v roce 1910 kdy byla založena bratry Augustem a Pierrem Philipponnat.

V současné době činí roční produkce 600 000 lahví. K dosažení co možná nejlepší kvality se pyšní vlastnictvím 17 ha vinic Pinot Noir Premier Cru a Grand Cru v oblastech Ay, Mareuil sur Ay, Mutigny a Avenay. Perlou mezi těmito vinicemi je šestihektarová Clos des Goisses. Řada předních kritiků řadí Champagne Philipponnat mezi nejlepší světové producenty šampaňského.