Philipponnat CLOS DES GOISSES 2004 (0,75l)

65 % Pinot Noir a 35 % Chardonnay z jediné vinice Clos des Goisses v Ay. Velmi jemná aromatická komplexnost s první vůní meruňkové marmelády, která se rozvíjí do lehkých tónů pečiva, smetany a vanilky. Chuť je krémová, plynulá a zralá. Mimořádně jemná struktura je v krásné harmonii s vytrvalou mineralitou.


  • Na skladě
5 660 Kč
Kategorie: Philipponnat
Barva / Typ: Bílé
Obsah cukru: Brut
Oblast: Champagne
Velikost lahve: 0,75l
Ročník: 2004
Balení: Holá láhev
Země původu: Francie
 

Šampaňské vyrobené z hroznů vypěstovaných na jedné z nejvýjimečnějších vinici v Champagne.

 

Ročník

Po mimořádně tuhé a suché zimě přišly začátkem dubna silné mrazy, které způsobily značné ztráty na úrodě. Z jednoho extrému do druhého – koncem května se začaly zvyšovat teploty a vlna veder přinesla regionu Champagne nejteplejší léto za posledních 53 let. Zrání hroznů urychlilo vedro a k překvapení všech se 21. srpna začalo se sklizní. Byla to nejranější sklizeň v Champagne od roku 1822, která přinesla zralou a zdravou úrodu. Kontrastní povětrnostní podmínky během roku nakonec vedly k pozoruhodně šťavnatým, vysoce koncentrovaným hroznům, které připomínají legendární ročníky 1947, 1959 a 1976.

 

HROZNY

Odrůdy: 65 % Pinot Noir a 35 % Chardonnay

Hrozny pochází z jediné vinice Clos des Goisses v Ay.

Clos des Goisses je zdí obehnaná vinice o rozloze 5,5 hektaru. Nejen že je nejstarší v Champagne, ale také nejstrmější se svahem 45°. To vysvětluje původ jejího názvu: v místním dialektu znamená "Gois" velmi strmý svah. Tento výjimečný terroir s křídovou půdou má ideální polohu na jihu, na nejlepším svahu Mareuil-sur-Ay nad řekou Marnou.

 

ZRÁNÍ

První kvašení cca 50 % hroznů probíhá v dubových sudech. U vína neprobíhá malolaktická fermentace (jablečno-mléčné kvašení). Následně šampaňské zraje minimálně 8 let ve sklepě na kvasinkách.

Dosáž: 4,25 g/l

 

CHUŤ

Zářivě zlatá barva je korunována delikátní, sametovou pěnou. Velmi jemná aromatická komplexnost s první vůní meruňkové marmelády, která se rozvíjí do lehkých tónů pečiva, smetany a vanilky. Chuť je krémová, plynulá a zralá. Mimořádně jemná struktura je v krásné harmonii s vytrvalou mineralitou.

 

PÁROVÁNÍ K JÍDLU

Vytvoří nezapomenutelnou kombinaci s pokrmy s výraznou chutí, jako je zvěřina, lanýže, kaviár a měkké sýry.

Ideální teplota podávání je 10 - 12°C.

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Přidat komentář
Nevyplňujte toto pole:

Samotná historie domu Philipponnat sahá až do roku 1522, kdy se stali tehdejší členové rodiny oficiálními dodavateli vína na královský dvůr Ludvíka XIV. Bylo to ještě v době, kdy v regionu Champagne vznikala pouze tichá vína. Samotná výroba šampaňského se rozběhla v polovině 19. století a značka Champagne Philipponnat, jak je známa dnes, vznikla v roce 1910 kdy byla založena bratry Augustem a Pierrem Philipponnat.

V současné době činí roční produkce 600 000 lahví. K dosažení co možná nejlepší kvality se pyšní vlastnictvím 17 ha vinic Pinot Noir Premier Cru a Grand Cru v oblastech Ay, Mareuil sur Ay, Mutigny a Avenay. Perlou mezi těmito vinicemi je šestihektarová Clos des Goisses. Řada předních kritiků řadí Champagne Philipponnat mezi nejlepší světové producenty šampaňského.