Perrier Jouët Grand Brut Magnum (1,5l)
Popis
Předky Perrier-Jouët Grand Brut lze vystopovat až do roku 1846, kdy Maison Perrier-Jouët uvedl na trh své historické Cuvée K, jedno z prvních šampaňských na světě s nižší dosáží, dnes zvaných "brut".
HROZNY
Odrůdy: 40% Pinot Noir, 40% Meunier a 20% Chardonnay
Obsahuje kolem 14 % rezervních vín.
ZRÁNÍ
Šampaňské zraje minimálně 2 roky ve sklepě na kvasinkách.
Dosáž: 11 g/l
MAGNUM
Zrání v Magnumu (láhev o objemu 1,5l) se považuje za tu nejlepší volbu. Tvar láhve je maličko jiný, než u standardní 0,75l. Jde především o poměr velikosti hrdla láhve k jejímu tělu, které je u magnumu větší. To umožňuje snížit okysličení vína a dá tak prostor pro optimální a komplexnější stárnutí. Jde tedy o šampaňské v jeho nejlepší formě.
CHUŤ
Zářivou zlatou barvou prostupují bílé odlesky a zářivé, živé ale jemné bublinky. Vůni dominují květiny a čerstvé ovoce, zejména zelená jablka, meruňky a rebarbora. Pak se k aromatickému koncertu přidají briošky, vanilka, pražené mandle a med. Chuť je svěží, živá ale lehká a čistá. Do popředí vystupují tóny šťavnaté broskve, zeleného jablka, máslových sušenek, citrónu a smetany. Závěr je dlouhotrvající, bohatý a velkorysý s minerálním a citrusovým nádechem.
PÁROVÁNÍ K JÍDLU
Tento Brut má charakter, který se přizpůsobí každé situaci - od aperitivu až po hlavní chod z bílého masa nebo ryby ve smetanové omáčce. Doporučujeme však kuřecí prso sous vide s mladým pórkem či filet z mořského ďasa s grepovo-tymiánovou omáčkou.
Ideální teplota podávání je 8 - 10°C.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Šampaňský dům Perrier-Jouet byl založen v roce 1811 po sňatku Pierra Nicolase Perriera a Rose Adelaide Jouetové. Nyní vlastní 65 hektarů vinic, z nichž prakticky všechny vinice jsou klasifi kovány jako tzv. Grand Cru. Perrier-Jouet má neustále zásoby svých nejstarších ročníků, jako je Perrier-Jouet 1825 – nejstarší dnes dochované šampaňské. Byl jmenován dodavatelem šampaňského pro britskou královskou rodinu, švédský i belgický královský dvůr.
První ročník cuvée Perrier-Jouet Fleur de Champagne byl uveden na trh v proslulé pařížské restauraci Maxim a následně v Alcazaru při recepci u příležitosti 70. narozenin Duka Ellingtona v roce 1964. Láhev zdobí sasankový dekor ve stylu Art Nouveau navržený sklářským umělcem Emilem Galle.