Perrier Jouët Cuvée Belle Epoque Rosé 2013 (0,75l) v dárkové krabičce
Popis
Perrier-Jouët Belle Époque Rosé je věrný svobodnému duchu Maison Perrier-Jouët, spojuje v sobě vzácnost a schopnost překvapit. Poprvé vzniklo v roce 1978, vyrábí se pouze ve výjimečných letech a v extrémně omezeném množství.
Ročník
Zima i jaro byly chladné a vlhké, což zpozdilo rašení i kvetení. Po odkvětu se objevily různé problémy, hrozny trpěly millerandage i coulure kvůli nízkým teplotám, což snížilo úrodu. Teplé a slunečné září však přineslo dostatek tepla, aby zachránilo Chardonnay i Pinot Noir. Sklízelo se později než obvykle, aby se využilo příznivého počasí.
HROZNY
Odrůdy: 50 % Pinot Noir, 45 % Chardonnay a 5 % Meunier
Toto růžové šampaňské je vyrobeno metodou míchání, ve směsi je tedy 11 % modrých hroznů vinifikováno jako tiché červené víno.
ZRÁNÍ
Šampaňské zraje minimálně 9 let ve sklepě na kvasinkách.
Dosáž: 8 g/l
CHUŤ
Pastelově růžová barva skrývá jasně oranžové odlesky a třpytivé jemné bublinky. Intenzivní vůni vévodí zralé jahody a pivoňky doplněné o trpkost kumkvatu a bílého rybízu. Chuť je svěží, rafinovaná a bohatá. Okamžitě vás uchvátí tóny růžového grepu a mandarinky v kombinaci s velkorysostí briošky a máslových sušenek. Závěr je dlouhý a zvýrazní hedvábnou texturu šampaňského.
PÁROVÁNÍ K JÍDLU
Toto Rosé skvěle poslouží i samotné, jako aperitiv. Ideální kombinaci však tvoří s lososem nebo tuňákem (opečeným pouze z jedné strany) s brusinkovou omáčkou. Dále pak ladí s pokrmy s červenou čočkou, s fíky, s kachními prsy či s humrem. Z dezertů vyzkoušejte Pavlovu.
Ideální teplota podávání je 10 - 12°C.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Šampaňský dům Perrier-Jouet byl založen v roce 1811 po sňatku Pierra Nicolase Perriera a Rose Adelaide Jouetové. Nyní vlastní 65 hektarů vinic, z nichž prakticky všechny vinice jsou klasifi kovány jako tzv. Grand Cru. Perrier-Jouet má neustále zásoby svých nejstarších ročníků, jako je Perrier-Jouet 1825 – nejstarší dnes dochované šampaňské. Byl jmenován dodavatelem šampaňského pro britskou královskou rodinu, švédský i belgický královský dvůr.
První ročník cuvée Perrier-Jouet Fleur de Champagne byl uveden na trh v proslulé pařížské restauraci Maxim a následně v Alcazaru při recepci u příležitosti 70. narozenin Duka Ellingtona v roce 1964. Láhev zdobí sasankový dekor ve stylu Art Nouveau navržený sklářským umělcem Emilem Galle.