Perrier Jouët Cuvée Belle Epoque 2013 Magnum (1,5l)
Popis
Perrier-Jouët Belle Époque bylo poprvé vytvořeno v roce 1964. Jeho láhev, která je okamžitě rozpoznatelná po celém světě, zdobí půvabné bílé japonské sasanky, který pro dům Perrier-Jouët vytvořil secesní mistr Emile Gallé v roce 1902.
Ročník
Ročník 2012 byl pro šampaňské vynikající, přestože vegetační období přineslo tolik zvratů, že to většinu pěstitelů znervóznilo. Relativně teplá zima přešla do extrémně vlhkého jara a mrazy i obzvlášť silné krupobití zničily část úrody. Neuvěřitelné podmínky v srpnu však daly vinobraní nový směr. Tento měsíc přinesl stálá vedra, kdy teploty někdy stoupaly tak vysoko, že se réva začala přehřívat. Slunečné září však umožnilo hroznům dokončit proces zrání. Modré odrůdy jako Pinot Noir a Meunier mohly plně dozrát a Chardonnay bylo bohaté a zakulacené, přičemž si zachovalo potřebnou kyselost.
HROZNY
Odrůdy: 50 % Pinot Noir, 45 % Chardonnay a 5 % Meunier
ZRÁNÍ
Šampaňské zraje minimálně 6 let ve sklepě na kvasinkách.
Dosáž: 8 g/l
MAGNUM
Zrání v Magnumu (láhev o objemu 1,5l) se považuje za tu nejlepší volbu. Tvar láhve je maličko jiný, než u standardní 0,75l. Jde především o poměr velikosti hrdla láhve k jejímu tělu, které je u magnumu větší. To umožňuje snížit okysličení vína a dá tak prostor pro optimální a komplexnější stárnutí. Jde tedy o šampaňské v jeho nejlepší formě.
CHUŤ
Jasná zlatá barva barva skrývá žluto-zelené odlesky a třpytivé jemné bublinky. Vůni vévodí bílé květy a bílé broskve s dotykem hrušek a citrónu. Chuť je svěží, harmonická a bohatá na přirozenou kyselinku. Okamžitě vás uchvátí tóny sadového ovoce, citrónové kůry, anýzu, vanilky a briošky. Závěr je opravdu dlouhý s dotykem salinity.
PÁROVÁNÍ K JÍDLU
Toto ročníkové šampaňské se přirozeně snoubí s ušlechtilými surovinami jakou jsou královské krevety se smetanovou polentou, mořský jazyk meunière, parmazán nebo sýr Comté.
Ideální teplota podávání je 10 - 12°C.
Podobné produkty
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Šampaňský dům Perrier-Jouet byl založen v roce 1811 po sňatku Pierra Nicolase Perriera a Rose Adelaide Jouetové. Nyní vlastní 65 hektarů vinic, z nichž prakticky všechny vinice jsou klasifi kovány jako tzv. Grand Cru. Perrier-Jouet má neustále zásoby svých nejstarších ročníků, jako je Perrier-Jouet 1825 – nejstarší dnes dochované šampaňské. Byl jmenován dodavatelem šampaňského pro britskou královskou rodinu, švédský i belgický královský dvůr.
První ročník cuvée Perrier-Jouet Fleur de Champagne byl uveden na trh v proslulé pařížské restauraci Maxim a následně v Alcazaru při recepci u příležitosti 70. narozenin Duka Ellingtona v roce 1964. Láhev zdobí sasankový dekor ve stylu Art Nouveau navržený sklářským umělcem Emilem Galle.