Šampaňské lze dělit dle několika hlavních kritérií: podle ročníku, barvy, hroznů ale dále také dle obsahu cukru či typu vinic.
podle ročníku
Velkým tajemstvím výroby šampaňského je míchání (první osobou, která míchání uskutečnila, byl otec Pérignon). Jednotlivé odrůdy, vinice a ročníky se tedy míchají, aby se v průběhu let zajistila konstantní jakost a chuť, která je vlastní každému šampaňskému „domu“. Ročník se uvádí pouze tehdy, pokud se míchají vína stejného roku. To se, zpravidla, dělá ve výjimečném roce. Šampaňská míchaná pouze vín z jednoho roku mají atypický styl a jsou vždy vysoké jakosti. Tak vznikají šampaňská vína ročníková.
Neročníkové
Neročníková šampaňská patří ke klasice všech výrobců. Míchají se v různých poměrech odrůdy a ročníky, s cílem vyrobit každý rok šampaňské stálé kvality a chuti.
Ročníkové
Ročníková šampaňská vína musejí, jak již jejich označení napovídá, pocházet vždy jen z jednoho roku sklizně. Výrobci tato vína vyrábějí zpravidla jen ve výjimečných rocích, kdy kvalita úrody zaručuje zvláštní charakter a dlouhý potenciál zrání. Máte šanci tak zažít neopakovatelnou chuť.
podle barvy
Bílé šampaňské
Šampaňské bílé barvy, může být vyrobeno z bílých hroznů, ale i z modrých. Jde o to, že výsledný produkt má bílou barvu.
Růžové šampaňské
To lze získat mícháním červeného a bílého šampaňského vína, nebo ponecháním slupky z modrých hroznů, která šťávu po lisování zbarví. Podrobnější článek najdete zde.
podle hroznů
Kouzlem šampaňského je míchání - nejzákladnějším a snad i nejpoužívanějším poměrem odrůd při výrobě "běžného šampaňského" bývá 40 % Chardonnay, 40% Pinot Noir a 20 % Meunier.
Blanc de Blancs
Neboli bílé z bílých hroznů se vyrábí na základě jediné odrůdy - Chardonnay, která dává nápoji svěží a jemnou chuť.
Blanc de Noirs
Neboli bílé z tmavých hroznů se vyrábí z odrůd Pinot Noir a Meunier. Šampaňské bude charakteristické doplňující silou a ovocnou příchutí. Sběr hroznů se provádí výhradně ručně, aby se bobule před lisováním nepoškodily. Šampaňské totiž z velké části pochází z modrých odrůd, hroznů, jejichž šťáva není zbarvená, ale jejichž slupka je modrá. Je proto nutné dbát, aby se šťáva před lisováním od slupky „neušpinila“.
Podle cukru
Šampaňské dělíme i podle množství cukru v dosáži - máme pak:
brut nature / zero dosage / non dosé (ultra suché - obsah cukru méně než 3 g/l)
extra-brut (extra suché - obsah cukru 3 až 6 g/l)
brut (velmi suché - obsah cukru 6 až 15 g/l)
extra-dry (obsah cukru 12 až 20 g/l)
sec (suché - obsah cukru 17 až 35 g/l)
demi sec (polosuché - obsah cukru 33 až 50 g/l)
doux (sladké - obsah cukru více než 50 g/l)
Podle Vinic
Premier Cru
Premier Cru šampaňské označuje ta šampaňská vyrobená z hroznů z Premier Cru vinic. Neboli těch vinic, které v staré a dnes již neexistující klasifikaci Échelle des Crus dosahují 90 - 99 % výkupní ceny hroznů. Tedy produkují prémiové hrozny. Celkem je takových vesnic v celém regionu 42. Šampaňské může obsahovat hrozny z Grand Cru vinic (těch lépe hodnocených), ale nemůže obsahovat hrozny z "běžných cru / vinic".
Grand Cru
Grand Cru šampaňské označuje ta šampaňská vyrobená pouze z hroznů z Grand Cru vinic. Neboli těch vinic, které v staré a dnes již neexistující klasifikaci Échelle des Crus dosahují 100 % výkupní ceny hroznů. Tedy produkují ty nejlepší hrozny. Celkem je takových vesnic v celém regionu pouze 17. Šampaňské nemůže obsahovat hrozny z Premier Cru vinic či z "běžných cru / vinic".
Nespecifikováno
Všechna ta šampaňská, která obsahují hrozny z "běžných cru / vinic". Mohou obsahovat procento Premier Cru či Grand Cru hroznů. Spousta výrobců ale výraz GC či PC neuvádí, i když na něj šampaňské má nárok. Názvy šampaňských jsou už tak často dost dlouhé, takže tato informace je často opomíjena.
Nesmíme zapomenout, že v Champagne existují také tichá, tedy neperlivá, červená a bílá vína, jako je Bouzy a vína z Coteaux-champenois (šampaňských svahů), jejich produkce je však velmi malá.