Lanson Black Label Brut mini (0,2l)
Popis
HROZNY
Odrůdy: 50 % Pinot Noir, 35 % Chardonnay a 15 % Meunier
Hrozny pochází z více než 90 cru z toho 50 je klasifikovaných jako Premier a Grand Cru
Směs obsahuje zhruba 45 % rezervních vín.
ZRÁNÍ
První kvašení asi 5 % hroznů probíhá v dubových sudech. U vína ze 75 % probíhá malolaktická fermentace (jablečno-mléčné kvašení). Následně šampaňské zraje minimálně 4 roky ve sklepě na kvasinkách.
Dosáž: 8 g/l
CHUŤ
Zlatá barva s jantarovými odlesky jemnými proudy bublinek. Pikantní vůni dominuje nejprve ovoce jako jsou hrušky Williams, jablka a citrusy. To vše po několika minutách doplní tóny čerstvě upečeného pečiva. Chuť je velkorysá, ovocná, svěží. Promítají se v ní stopy mandarinky, citrónu a grepfruitu, které dodávají pocit ovocné svěžesti. Zralost vína se projevuje skrze tóny briošek a sušeného ovoce.
PÁROVÁNÍ K JÍDLU
Mezi pokrmy, které skvěle doprovodí toto ročníkové šampaňské, patří: houbové ravioli posypané parmazánem či třeba variace na fish & chips s lososem a sladkými bramborami.
Ideální teplota podávání je 7 - 9°C.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Šampaňský dům Lanson patří k nejstarším ve Francii. Historie se datuje až do roku 1760 a řadí se tak k vinařstvím, které byly založeny již před Francouzskou revolucí a přežily dodnes.
Lanson dodává svá šampaňská vína na tři královské dvory - španělský, anglický a švédský. Jelikož syn zakladatele firmy Nicolas - Louis Delamotte byl maltézským rytířem, stal se od roku 1798 znakem firmy Maltézský kříž. V roce 1828 vstupuje do firmy Jean - Baptiste Lanson, který přinesl jméno Lanson.
Šampaňský dům Lanson začal jako jeden z prvních vyvážet šampaňské především do tehdejšího carského Ruska a Anglie. Na těchto trzích uspěl a získal uznání díky dlouhodobě vysoké kvalitě a čisté charakteristické chuti. Proto především Anglie a Rusko patří mezi největší odběratele a Lanson se tak řadí mezi firmy, které své produkty především vyváží. Velkou poctou pro firmu Lanson je skutečnost, že si jej jako hlavní šampaňské vybral šéfkuchař a majitel špičkových restaurací Alain Ducasse. Jedna z jeho restaurací se pyšní oceněním tří Michelin hvězdiček. Podle mnohých kritiků (např. Toma Stevensona) se „kvalita, především základní řady tohoto šampaňského domu, během několika posledních let fantasticky zlepšila“. Důkazem vysoké kvality a potenciálu ke staření je kolekce Old Vintages, která nabízí láhvově zralé ročníky od ročníku 1979.