Henri Giraud ESPRIT BLANC DE CRAIE Magnum (1,5l)
Popis
Sklepy šampaňského Henri Giraud byly zařazeny světově uznávaným znalcem Richardem Juhlinem mezi top jedno procento nejlepších výrobců Champagne.
Hrozny
Odrůdy: 100 % Chardonnay (neboli Blanc de Blancs)
55 % Chardonnay pochází z Grand Cru vinic v Aÿ a 45 % z vyhlášené oblasti Montagne de Reims.
Zrání
Chardonnay z Aÿ zraje po dobu jednoho roku v sudech z dubu argonského lesa. Zbylé víno se na jeden rok ukládá do nerezových tanků s nastavitelnou teplotou.
Následně šampaňské zraje minimálně 2 roky ve sklepě na kvasinkách.
MAGNUM
Zrání v Magnumu (láhev o objemu 1,5l) se považuje za tu nejlepší volbu. Tvar láhve je maličko jiný, než u standardní 0,75l. Jde především o poměr velikosti hrdla láhve k jejímu tělu, které je u magnumu větší. To umožňuje snížit okysličení vína a dá tak prostor pro optimální a komplexnější stárnutí. Jde tedy o šampaňské v jeho nejlepší formě.
Chuť
Šampaňské zlatavé barvy se zelenkavými odlesky a jemným perlením. Příjemně květinová vůně se mísí tóny citrusů a přirozenou mineralitou v závěru. V chuti je šampaňské čerstvé, svěží a vyvážené s tóny citrusů, zeleného jablka a toastu. Chardonnay dodává vínu elegantní a minerální závěr.
Párování s jídlem
Doporučená teplota při podávání: 8° - 10°C. Čistota palety chutí tohoto Blanc de Blancs z něj dělá výjimečný aperitiv. Je ideální v kombinaci s rybami a mořskými plody od tataráčku ze sivena, přes krevety až po mořského okouna v soli.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Vinařství Henri Giraud bylo založeno v roce 1625 ve vesnici Ay, která se nachází v samém srdci Champagne. V současnosti se Claud Giraud, patřící do 12. generace rodu Giraudů, stará o pokračování rodinné tradice. Champagne Henri Giraud je vyráběno v jedné ze 17 oblastí uvnitř Champagne, které jsou klasifikovány jako „Grand Cru“, a Claude Giraud je jedním z mála výrobců, kteří pokračují v používání dubových sudů při výrobě svých šumivých vín.