Gosset Petite Douceur Rosé Extra Dry (0,75l) v dárkové krabičce
Popis
Hrozny
Odrůdy: 60 % Chardonnay a 40 % Pinot Noir.
7% Pinot Noir je vinifikovaného jako červené víno.
Hrozny pochází z vinic v Bouzy, Avize, Le Mesnil-sur-Oger, Ambonnay, Cumières.
Zrání
Šampaňské zraje minimálně 11 let ve sklepě na kvasinkách. A následně odpočívá ještě 6 měsíců po degorzáži.
Dosáž: 17 g/l
Chuť
Lososová barva s jasnými, jiskřivými odlesky a jemnými bublinkami. Nejprve ucítíte vůni krvavého pomeranče, poté, jak se šampaňské zahřívá, se začnou objevovat vůně zralých jahod a následně malin. Toto Rosé nabízí delikátní rovnováhu mezi sladkou a kyselou chutí červeného ovoce. Chuť je velmi dobře vyvážená, šťavnatá se svěžím závěrem.
Párování k jídlu
Toto šampaňské se skvěle hodí k pozdní snídani nebo dokonce k popíjení u bazénu! Párujte ho s míchanými vajíčky a slaninou, dezerty z mučenky nebo dokonce s klasickými Crêpe Suzette! Výborně se bude hodit také k pikantním pokrmům exotické kuchyně, např. k tajine, karamelizovanému vepřovému masu a indickým jídlům.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Tradiční zkušenosti od roku 1584.
Po čtyři století byla kladena zvláštní péče na udržení dobré pověsti značky a zachování rodinného know-how při výrobě šampaňského. V roce 1584 Pierre Gosset, městský radní v Ay a pěstitel vína, vyrobil neperlivá převážně červená vína z hroznů, které sklidil na svém vinohradě. V té době bojovala o hrdé místo na stole francouzských králů dvě vína: víno z Ay a víno z Beaune, z několika stovek spolků dále na jihu. Obojí se vyráběla ze stejných vinných odrůd Pinot Noir a Chardonnay. Pověst vína z Ay byla taková, že si zde František I. nechal postavit svou vlastní vinici, kterou nyní vlastní Champagne Gosset. Později v 18. století se začala v Ay a v okolí vyrábět šumivá vína a rodina Gossetových se přirozeně zaměřila na výrobu šampaňského.
Pro výrobu cuvée prodávaného v lahvích v historické stylu probíhá u rodiny Gossetových část výrobního procesu v dřevěných sudech. Nesmí dojít k mléčnému kvašení, aby se zachovala jemná kyselina jablečná, která udržuje přirozené ovocné aroma vína. A stále, jako kdysi, se každý den podle tradice Vinařského domu ručně provádí poignettage, ruční prosívání, a dégorgement, odstraňování sedimentu.