GOSSET Grande Réserve (0,75l) v dárkové krabičce
Popis
Hrozny
Odrůdy: 45 % Chardonnay, 40 % Pinot Noir a 15 % Meunier
Hrozny pochází z vinic v Aÿ, Bouzy, Ambonnay, Le Mesnil-sur-Oger, Villers-Marmery.
Zrání
Šampaňské zraje minimálně 4 roky ve sklepě na kvasinkách. A následně odpočívá ještě 6 měsíců po degorzáži.
Dosáž: 8 g/l
Chuť
Nejstarší společnost v Champagni nezapomíná na své kořeny ani na svůj styl. Průzračnou zaltavou barvou prostupují neúnavné řetízky krémových bublinek. Ve vůni je cítit svěžest a ovoce s tóny citronového koláče, po kterém následuje žluté ovoce, jako jsou švestky Mirabelle. Poté, jak se šampaňské zahřívá, se začíná objevovat vůně švestek s lehce medovými a opečenými tóny.
Šampaňské je v chuti bohaté. Pinot Noir mu totiž propůjčuje strukturu a hloubku. Aroma hlohu a bílých květů se přirozeně snoubí v jemné kyselině podporované citrusovými plody.
Párování k jídlu
Tento Brut se skvěle hodí jako aperitiv, ale i k pokrmům jako jsou sýrové profiterolky, paštika, pečené kuřecí prso ve smetanové omáčce či k sýrům Comté nebo parmazán.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Tradiční zkušenosti od roku 1584.
Po čtyři století byla kladena zvláštní péče na udržení dobré pověsti značky a zachování rodinného know-how při výrobě šampaňského. V roce 1584 Pierre Gosset, městský radní v Ay a pěstitel vína, vyrobil neperlivá převážně červená vína z hroznů, které sklidil na svém vinohradě. V té době bojovala o hrdé místo na stole francouzských králů dvě vína: víno z Ay a víno z Beaune, z několika stovek spolků dále na jihu. Obojí se vyráběla ze stejných vinných odrůd Pinot Noir a Chardonnay. Pověst vína z Ay byla taková, že si zde František I. nechal postavit svou vlastní vinici, kterou nyní vlastní Champagne Gosset. Později v 18. století se začala v Ay a v okolí vyrábět šumivá vína a rodina Gossetových se přirozeně zaměřila na výrobu šampaňského.
Pro výrobu cuvée prodávaného v lahvích v historické stylu probíhá u rodiny Gossetových část výrobního procesu v dřevěných sudech. Nesmí dojít k mléčnému kvašení, aby se zachovala jemná kyselina jablečná, která udržuje přirozené ovocné aroma vína. A stále, jako kdysi, se každý den podle tradice Vinařského domu ručně provádí poignettage, ruční prosívání, a dégorgement, odstraňování sedimentu.