GOSSET Grand Blanc de Blancs (0,75l) v dárkové krabičce
Popis
Hrozny
Odrůdy: 100 % Chardonnay (neboli Blanc de Blancs)
Hrozny pochází z vinic v Avize, Chouilly, Cramant, Villers-Marmery a Trépail.
Zrání
Šampaňské zraje 4 roky ve sklepě na kvasinkách tradiční metodou druhotného kvašení v lahvi. A následně odpočívá ještě 6 měsíců po degorzáži.
Dosáž: 7 g/l
Chuť
Světle žlutý odstín se zelenými odlesky a čiperným perlením. První přivonění nabízí tóny bílých květů, hlohu, zeleného jablka a citrusů. Jak se šampaňské zahřívá, do popředí se dostává nádech grepfruitové kůry, doprovázený zázvorem a badyánem. V chuti se citrusové plody mísí s ananasem a v závěru se objevuje jiskřivý slaný tón.
Párování k jídlu
Toto šampaňské je ideální k podávání jako aperitiv nebo k jídlu. Párujte ho s ústřicemi, mušlemi svatého Jakuba (smaženými nebo podávanými jako tataráček), rizotem s hoblinkami parmazánu nebo třeba s mladým sýrem Comté.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Tradiční zkušenosti od roku 1584.
Po čtyři století byla kladena zvláštní péče na udržení dobré pověsti značky a zachování rodinného know-how při výrobě šampaňského. V roce 1584 Pierre Gosset, městský radní v Ay a pěstitel vína, vyrobil neperlivá převážně červená vína z hroznů, které sklidil na svém vinohradě. V té době bojovala o hrdé místo na stole francouzských králů dvě vína: víno z Ay a víno z Beaune, z několika stovek spolků dále na jihu. Obojí se vyráběla ze stejných vinných odrůd Pinot Noir a Chardonnay. Pověst vína z Ay byla taková, že si zde František I. nechal postavit svou vlastní vinici, kterou nyní vlastní Champagne Gosset. Později v 18. století se začala v Ay a v okolí vyrábět šumivá vína a rodina Gossetových se přirozeně zaměřila na výrobu šampaňského.
Pro výrobu cuvée prodávaného v lahvích v historické stylu probíhá u rodiny Gossetových část výrobního procesu v dřevěných sudech. Nesmí dojít k mléčnému kvašení, aby se zachovala jemná kyselina jablečná, která udržuje přirozené ovocné aroma vína. A stále, jako kdysi, se každý den podle tradice Vinařského domu ručně provádí poignettage, ruční prosívání, a dégorgement, odstraňování sedimentu.