Novinka

GOSSET Celebris Rosé Brut Millesime 2008 (0,75l) v dárkové krabičce

Jedná se o limitovanou edici pouze 15 000 lahví. Vůni dominují tóny jahodového džemu povzneseného nádechem pepře a máty. Plná chuť s akordy zralých černých třešní, které jsou prostoupeny tóny krvavého pomeranče. Ten Rosé dodává svůdnou pikantní svěžest.


  • Na skladě
5 150 Kč
Kategorie: Gosset
Barva / Typ: Růžové
Obsah cukru: Brut
Oblast: Champagne
Velikost lahve: 0,75l
Ročník: 2008
Balení: Dárkové balení
Země původu: Francie
 

Tento ročník je teprve čtvrtým vydáním Gosset Celebris Rosé za posledních 25 let, po Celebris Rosé 1998, 2003 a 2007. Jedná se o limitovanou edici pouze 15 000 lahví.

 

Ročník

Šedá, zatažená obloha na jaře i v létě vedla k nedostatku světla a tepla. V září pak došlo k pozdnímu zázračnému zvratu jako v letech 2000 a 2006 nebo u opěvovaného ročníku 1966.Zralost hroznů tak předčila veškerá očekávání a odhalila výjimečně výraznou harmonii tónů. Závěrečný přísný výběr vyústil v nižší objem sklizených hroznů, zato však neobyčejné kvality a s bezprecedentní aromatickou vyzrálostí.

 

Hrozny

Odrůdy: 72 % Chardonnay a 28 % Pinot Noir.

8 % Pinot Noir je vinifikováno do podoby červeného vína a pochází z vinic v Ambonnay, Bouzy, Cumières.

Hrozny pochází z vinic v Ambonnay, Avize, Aÿ, Bouzy, Cramant, Cuis, Cumières, Trépail, Vertus, Villers-Marmery.

 

Zrání

Šampaňské zraje 12 let ve sklepě na kvasinkách tradiční metodou druhotného kvašení v lahvi. A následně odpočívá ještě 6 měsíců po degorzáži.

Dosáž: 6,5 g/l

 

Chuť

Krystalicky čistá, zářivá měděná barva napovídá, že toto šampaňské zrálo ve sklepě opravdu dlouho. Vůni dominují tóny jahodového džemu povzneseného nádechem pepře a máty. Dále škálu vůni doplňuje broskev, nektarinka a meruňka. Plná chuť s akordy zralých černých třešní, které jsou prostoupeny tóny krvavého pomeranče. Ten Rosé dodává svůdnou pikantní svěžest. Jodový, slaný závěr připomíná minerální svěžest Chardonnay.

 

Párování k jídlu

Toto ročníkové růžové šampaňské se dobře páruje s pokrmy z hub, s foie gras či humrem nebo s jahodami a citrusovými plody.

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Přidat komentář
Nevyplňujte toto pole:

gosset_logo

Tradiční zkušenosti od roku 1584.

Po čtyři století byla kladena zvláštní péče na udržení dobré pověsti značky a zachování rodinného know-how při výrobě šampaňského. V roce 1584 Pierre Gosset, městský radní v Ay a pěstitel vína, vyrobil neperlivá převážně červená vína z hroznů, které sklidil na svém vinohradě. V té době bojovala o hrdé místo na stole francouzských králů dvě vína: víno z Ay a víno z Beaune, z několika stovek spolků dále na jihu. Obojí se vyráběla ze stejných vinných odrůd Pinot Noir a Chardonnay. Pověst vína z Ay byla taková, že si zde František I. nechal postavit svou vlastní vinici, kterou nyní vlastní Champagne Gosset. Později v 18. století se začala v Ay a v okolí vyrábět šumivá vína a rodina Gossetových se přirozeně zaměřila na výrobu šampaňského.

Pro výrobu cuvée prodávaného v lahvích v historické stylu probíhá u rodiny Gossetových část výrobního procesu v dřevěných sudech. Nesmí dojít k mléčnému kvašení, aby se zachovala jemná kyselina jablečná, která udržuje přirozené ovocné aroma vína. A stále, jako kdysi, se každý den podle tradice Vinařského domu ručně provádí poignettage, ruční prosívání, a dégorgement, odstraňování sedimentu.