G.H. Martel & Co Brut Premier Cru (0,75l)
Popis
HROZNY
Odrůdy: 80 % Chardonnay a 20 % Pinot Noir
Všechny hrozny pochází z vinic Premier Cru.
ZRÁNÍ
Tradiční metoda druhotného kvašení v lahvi - šampaňské zraje 3 roky ve sklepě na kvasinkách.
Dosáž: 10 g/l
CHUŤ
Premier Cru má zlatou barvu se zelenými odlesky. Vůně odhaluje znatelně medové a ovocné tóny meruněk a broskví, poté nastupuje vůně nugátu. Chuť je krémová a živá zároveň, velmi čistá a působivě úderná díky délce své řízné svěžesti. Ostrý závěr připomíná také krásné hořké tóny slupek broskví v kombinaci s typickou mineralitou Chardonnay.
PÁROVÁNÍ S JÍDLEM
Tento Brut bude perfektní jako aperitiv, ale také se skvěle hodí k červenému tuňákovi takaki se sezamovým olejem.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Příběh začíná Gustavem Heinrichem Martelem, pěstitelem v Avenay-Val-d'Or, který založil stejnojmennou firmu v roce 1869. Na počátku dvacátých let jej prodal rodině Tabourin.
V tomto okamžiku se do dějin domu zapíše další osud. Henry-Léopold Tabourin se tehdy stal mecenášem Auguste Devaux, který ho povzbudil ke studiu enologie Champagne. Když Auguste v roce 1894 zemřel, Henry-Léopold založil šampaňské Veuve A. Devaux, které mělo v La Belle Époque velký úspěch. Ve věku plnoletosti dětí Veuve Devaux opustil dům, aby se nakonec se svým synem věnoval rozvoji značky G.H. Martel & Cie.
Konečně, cesta třetího muže změní osud domu G. H. Martel. Ernest Rapeneau v roce 1901 založil svůj dům nesoucí jeho jméno. A v roce 1979 získal dům G.H. Martel.
Po padesáti letech činnosti odešel Ernest Rapeneau definitivně do důchodu. Podnikání a vedení své společnostipřenechal dvěma svým synům, Françoisovi a Bernardovi. Poté nastupuje třetí a čtvrtá generace s dalšími syny: Jean-Rémy, Vincent, Paul-Alexandre a Charles Henry.
Hodnoty jsou dnes podobné: rodina a tradice. Muži v čele rodu usilují o zachování tohoto rodinného pokladu a jeho předávání dál. Šampaňské G.H. Martel & Co produkuje více než 2 miliony lahví.