Organic

Fleury Pére & Fils Millésime 2000 Extra Brut (0,75l)

  • 1 z 2

70 % Pinot Noir a 30 % Chardonnay. Komplexní vůně nabízí jednu vrstvu za druhou, dominují anýzové sušenky, zralé ovoce a limetový květ. Bohatá chuť pomerančové kůry, anýzu, kardamonu, máty, limetkové kůry, kouře a náznaku kandovaného ovoce. Krémové, bohaté a elegantní šampaňské s dlouhým závěrem. 


  • Na skladě
5 580 Kč
Kategorie: Fleury Pére & Fils
Barva / Typ: Bílé
Obsah cukru: Extra Brut
Oblast: Champagne
Velikost lahve: 0,75l
Ročník: 2000
Balení: Holá láhev
Země původu: Francie
 

Ročník

Ročník 2000 byl mnohými považován za zázračný rok - rok plný kontrastů - nepředvídatelného počasí, dobré sklizně a ohromně komplexních aroma. Vinnou révu zasáhl v zimě silný déšť, bouřky a kroupy. Ročník však zachránily nejteplejší srpen a září za posledních padesát let a poskytly hroznům tolik potřebné slunce a teplo. Bohatá sklizeň vyzrálého a komplexního Chardonnay přidává tomuto ročníku čerstvé citrusové tóny.

 

HROZNY

Odrůdy: 70 % Pinot Noir a 30 % Chardonnay

 

ZRÁNÍ

První kvašení 25 % hroznů probíhá v dubových sudech. Následně šampaňské zraje více než 15 let ve sklepě na kvasinkách.

 

CHUŤ

Sytá zlatá barva s jemnými provázky bublinek. Komplexní vůně nabízí jednu vrstvu za druhou, dominují anýzové sušenky, zralé ovoce a limetový květ. Bohatá chuť pomerančové kůry, anýzu, kardamonu, máty, limetkové kůry, kouře a náznaku kandovaného ovoce. Krémové, bohaté a elegantní šampaňské s dlouhým závěrem. 

 

PÁROVÁNÍ K JÍDLU

Toto ročníkové šampaňské si určitě vychutnáte samotné, ale i v kombinaci například s foie gras.

 

OCENĚNÍ

Zlatá medaile - AMPHORE 2011
Zlatá medaile - AWC VIENNA 2011

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Přidat komentář
Nevyplňujte toto pole:

fleury_logo

Champagne Fleury bylo založeno Emilem Fleurym v roce 1895 a nachází se v jižní části Côte des Bar v malebné vesničce Courteron. Jsou skutečnými průkopníky biodynamiky v Champagne. Emil Fleury byl vůbec prvním, kdo po epidemii phylloxery znovu osadil zdejší vinice odrůdou Pinot noir. Rozhodnutí produkovat vlastní šampaňské bylo učiněno jeho synem Robertem Fleurym kvůli krizi v roce 1929, kdy došlo k významnému poklesu ceny hroznů. Tímto krokem se Champagne Fleury stalo jedním z prvních výrobců vlastního šampaňského v Côte des Bar. Pokusy o změnu způsobu hospodaření na vinicích sahají již do počátku sedmdesátých let, když Jean-Pierre Fleury syn Roberta Fleuryho začal půdu obdělávat ručně s významným začleněním kompostu. Tento krok mu umožnil upuštění od používání herbicidů a syntetických hnojiv. Přeměna na biodynamický způsob hospodaření byla logickým krokem, který uskutečnil v roce 1989 u prvních 3 ha vinic. Výsledky byly natolik pozitivní, že se o pouhé tři roky později rozhodl přeměnit i zbytek vinic. Dnes obhospodařují 15 ha půdy, čímž se stávají největším biodynamickým producentem v celém regionu Champagne. Pozitivní zkušenosti s biodynamikou inspirovaly i dva majitele sousedních parcel, kteří také přeměnili své vinice na biodynamický způsob hospodaření. Díky vzájemné spolupráci má tak Champagne Fleury k dispozici celkem 23 ha biodynamicky kultivovaných vinic. Úspěch na sebe nenechal dlouho čekat. V roce 1993 byl prestižním průvodcem Gault-Millau zvolen vinařem roku. Ocenění přicházela v každém roce, nicméně nejprestižnější jsou z posledních let. Je to logické, neboť Jean-Pierre nechává ty nejlepší ročníková cuvée zrát okolo deseti let na kvasinkách s tradičními korkovými zátkami. V roce 2008 obdrželo vinařství Biodynamic Trophy a zlatou medaili na IWC za svůj Brut Millésimé 1995 80% Pinot noir, 20% Chardonnay. Stejná ocenění byla udělena i v roce 2011, a to variantě extra brut. Toto ročníkové champagne si odneslo v roce 2009 čtyři hvězdičky od Decanteru a dvě zlaté medaile z MUNDUSvini. Prestižní ročníkové cuvée Robert Fleury 2000 1/3 Pinot noir, 1/3 Pinot blanc, 1/3 Chardonnay získalo v roce 2010 zlatou medaili zMUNDUSvini a stříbrnou medaili z IWC 2007. V roce 2011 se Champagne Fleury umístilo mezi 100 nejlepšími vinařstvími světa dle známého časopisu Wine Spirits. Od roku 2009 se více zapojuje i čtvrtá generace rodinného vinařství, kterou reprezentuje Jean-Sébastien. Díky jeho zásluze je dnes zrání všech vín před lahvováním zahájeno v obrovských dubových sudech o objemu 6000 l dovážených z Burgundska a opět se na některé parcely vrátil tradiční pomocník - kůň. 

Zajímavostí jistě je, že Champagne Fleury používá při výrobě vlastní kvasinky, které byly izolovány přímo na jejich vinicích. Jejich výhodou je zabezpečení alkoholické fermentace i při ztížených okolních podmínkách vysoký alkohol, nízké pH, nízká teplota apod. Tento nově izolovaný typ byl roku 2004 pojmenován Vitilevure Quartz a od roku 2006 se prodává po celém světě jeho komerční verze. Díky osobitému přístupu separují jednotlivá vína nejen podle odrůd, ale i dle jednotlivých parcel. Po sklizni v roce 2010 bylo tak připraveno celkem 37 čirých vín, která jsou spolu s ostatními víny z minulých roků používána ke scelování pro jednotlivá cuvée. Champagne Fleury patří zaslouženě k pokladům vinařského regionu Champagne.