Organic

Fleury Pére & Fils Brut Rosé de Saignée (0,75l)

100% Pinot Noir. Neuvěřitelně elegantní Rosé, které získalo svoji barvu přirozenou cestou během procesu speciální macerace. Ve sklenici je svěží a zaujme vůní jahod, lesních plodů a malin. Dlouhá bohatá chuť s notami švestkového koláče a přirozené ovocné sladkosti.


  • Na skladě
1 960 Kč
Kategorie: Fleury Pére & Fils
Barva / Typ: Růžové
Obsah cukru: Brut
Oblast: Champagne
Velikost lahve: 0,75l
Ročník: Neročníkové
Balení: Holá láhev
Země původu: Francie
 

HROZNY

Odrůdy: 100 % Pinot Noir

Rezervní vína, přidávaná do šampaňského, jsou stará až 30 let.

Rosé de Saignée je vyráběné takzvanou metodou krvácení, kdy se hrozny lehce stlačí, aby se narušila slupka, která dodává vínu barvu. Jedná se o krátký kontakt, kdy z vína vytéká barevná šťáva – proto metoda krvácení.

 

ZRÁNÍ

Šampaňské zraje minimálně 4 roky ve sklepě na kvasinkách.

Dosáž: 5 g/l

 

CHUŤ

Neuvěřitelně elegantní Rosé, které získalo svoji barvu přirozenou cestou během procesu speciální macerace. Ve sklenici je svěží a zaujme vůní jahod, lesních plodů a malin. Dlouhá bohatá chuť s notami švestkového koláče a přirozené ovocné sladkosti dotváří ojedinělý požitek a zcela mimořádný charakter vína.

 

PÁROVÁNÍ K JÍDLU

Toto růžové šampaňské nabízí jedinečný zážitek v kombinaci s mušlemi svatého Jakuba s pórkem a kari, carpacciem z mořského vlka s limetkou či s vanilkovým pudinkem a malinovým kompotem.

 

Ocenění

Stříbrná medaile na Mondial du Rosé 2007
Stříbrná medaile na Mondial du Rosé 2011
Bronzová medaile na International Wine Challenge 2009 v Londýně
Bronzová medaile na Decanter World Wine Awards 2007

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Přidat komentář
Nevyplňujte toto pole:

fleury_logo

Champagne Fleury bylo založeno Emilem Fleurym v roce 1895 a nachází se v jižní části Côte des Bar v malebné vesničce Courteron. Jsou skutečnými průkopníky biodynamiky v Champagne. Emil Fleury byl vůbec prvním, kdo po epidemii phylloxery znovu osadil zdejší vinice odrůdou Pinot noir. Rozhodnutí produkovat vlastní šampaňské bylo učiněno jeho synem Robertem Fleurym kvůli krizi v roce 1929, kdy došlo k významnému poklesu ceny hroznů. Tímto krokem se Champagne Fleury stalo jedním z prvních výrobců vlastního šampaňského v Côte des Bar. Pokusy o změnu způsobu hospodaření na vinicích sahají již do počátku sedmdesátých let, když Jean-Pierre Fleury syn Roberta Fleuryho začal půdu obdělávat ručně s významným začleněním kompostu. Tento krok mu umožnil upuštění od používání herbicidů a syntetických hnojiv. Přeměna na biodynamický způsob hospodaření byla logickým krokem, který uskutečnil v roce 1989 u prvních 3 ha vinic. Výsledky byly natolik pozitivní, že se o pouhé tři roky později rozhodl přeměnit i zbytek vinic. Dnes obhospodařují 15 ha půdy, čímž se stávají největším biodynamickým producentem v celém regionu Champagne. Pozitivní zkušenosti s biodynamikou inspirovaly i dva majitele sousedních parcel, kteří také přeměnili své vinice na biodynamický způsob hospodaření. Díky vzájemné spolupráci má tak Champagne Fleury k dispozici celkem 23 ha biodynamicky kultivovaných vinic. Úspěch na sebe nenechal dlouho čekat. V roce 1993 byl prestižním průvodcem Gault-Millau zvolen vinařem roku. Ocenění přicházela v každém roce, nicméně nejprestižnější jsou z posledních let. Je to logické, neboť Jean-Pierre nechává ty nejlepší ročníková cuvée zrát okolo deseti let na kvasinkách s tradičními korkovými zátkami. V roce 2008 obdrželo vinařství Biodynamic Trophy a zlatou medaili na IWC za svůj Brut Millésimé 1995 80% Pinot noir, 20% Chardonnay. Stejná ocenění byla udělena i v roce 2011, a to variantě extra brut. Toto ročníkové champagne si odneslo v roce 2009 čtyři hvězdičky od Decanteru a dvě zlaté medaile z MUNDUSvini. Prestižní ročníkové cuvée Robert Fleury 2000 1/3 Pinot noir, 1/3 Pinot blanc, 1/3 Chardonnay získalo v roce 2010 zlatou medaili zMUNDUSvini a stříbrnou medaili z IWC 2007. V roce 2011 se Champagne Fleury umístilo mezi 100 nejlepšími vinařstvími světa dle známého časopisu Wine Spirits. Od roku 2009 se více zapojuje i čtvrtá generace rodinného vinařství, kterou reprezentuje Jean-Sébastien. Díky jeho zásluze je dnes zrání všech vín před lahvováním zahájeno v obrovských dubových sudech o objemu 6000 l dovážených z Burgundska a opět se na některé parcely vrátil tradiční pomocník - kůň. 

Zajímavostí jistě je, že Champagne Fleury používá při výrobě vlastní kvasinky, které byly izolovány přímo na jejich vinicích. Jejich výhodou je zabezpečení alkoholické fermentace i při ztížených okolních podmínkách vysoký alkohol, nízké pH, nízká teplota apod. Tento nově izolovaný typ byl roku 2004 pojmenován Vitilevure Quartz a od roku 2006 se prodává po celém světě jeho komerční verze. Díky osobitému přístupu separují jednotlivá vína nejen podle odrůd, ale i dle jednotlivých parcel. Po sklizni v roce 2010 bylo tak připraveno celkem 37 čirých vín, která jsou spolu s ostatními víny z minulých roků používána ke scelování pro jednotlivá cuvée. Champagne Fleury patří zaslouženě k pokladům vinařského regionu Champagne.