Egly Ouriet Extra Brut V. P. Grand Cru (0,75l)

Toto intenzivní šampaňské zraje minimálně 6 let ve sklepě na kvasinkách. Proto název V. P = Vieillissement Prolongé neboli prodloužené stárnutí. Nádherná krémová pěna utváří naprosto jedinečnou a nenapodobitelnou chuť plnou síly a napětí. Výjimečné a nenapodobitelné víno, navíc jedinečně suché!


  • Na skladě
4 021 Kč
Kategorie: Egly Ouriet
Barva / Typ: Bílé, Blanc de Noirs
Obsah cukru: Extra Brut
Oblast: Champagne
Velikost lahve: 0,75l
Ročník: Neročníkové
Balení: Holá láhev
Země původu: Francie
 

Hrozny

Odrůdy: 100 % Pinot Noir (neboli Blanc de Noirs)

Hrozny pochází z Grand Cru vinic v Bouzy, Verzenay a Ambonnay.

 

Zrání

Toto intenzivní šampaňské zraje minimálně 6 let ve sklepě na kvasinkách. Proto název V. P = Vieillissement Prolongé neboli prodloužené stárnutí.

Dosáž: 3 g/l 

 

Chuť

Může se pyšnit exotickou vůní bílých lanýžů, pražených oříšků, medu a kandovaných meruněk. Nádherná krémová pěna utváří naprosto jedinečnou a nenapodobitelnou chuť plnou síly a napětí. Cítit jsou jablka, ostružiny, briošky, toasty a čerstvě pečené croissanty. To vše ověnčeno jemnou osvěžující mineralitou a kyselinkou. Výjimečné a nenapodobitelné víno, navíc jedinečně suché!

 

Párování k jídlu

Doporučujeme vychutnávat samotné nebo jen s čerstvou bagetkou a máslem či sýrem Comté.

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Přidat komentář
Nevyplňujte toto pole:

eglyouriet_logo

Tento kultovní šampaňský dům v současné době řídí nadaný vinař Francis Egly se svým otcem Michelem, který zdědil vinice od svého otce Charlese. Doména disponuje přibližně osmi hektary vinohradů, kdy všechny leží na území se statusem Grand Cru, převážně v Ambonnay (kde Francois a Michel vlastní 7,2 ha), ale také ve Verzenay (dalších 1,2 ha) a v Bouzy (maličká parcela).

Vinohrady, jejichž stáří se pohybuje mezi 30 a 50 lety, jsou osázeny ze 75 % odrůdou Pinot Noir, zbylých 25 % tvoří hlavně Chardonnay a stará výsadba Meunier ve Vrigny.

Vína fermentují v dřevěných sudech, nejsou čiřena nebo filtrována před lahvováním pro druhotnou fermentaci a velmi se šetří se sírou. Vína jsou obvykle tři až čtyři roky na kvasnicích, ale někdy i déle (sedm let v případě ročníku 1996). Jsou minimálně dozážována a informace o délce zrání a odstřelení z kvasnic jsou vždy na zadní etikety láhve.