Deutz Brut Rosé Magnum (1,5l)
Popis
HROZNY
Odrůdy: 80 % Pinot Noir a 20 % Chardonnay
Jedná se o růžové šampaňské vytvořené metodou míchání, takže zhruba 6 % Pinot Noir je přidáno během procesu výroby v podobě tichého červeného vína.
ZRÁNÍ
Šampaňské zraje minimálně 3 roky ve sklepě na kvasinkách. Po degorzáži odpočívá ještě dalších 6 měsíců.
Dosáž: 9 g/l
MAGNUM
Zrání v Magnumu (láhev o objemu 1,5l) se považuje za tu nejlepší volbu. Tvar láhve je maličko jiný, než u standardní 0,75l. Jde především o poměr velikosti hrdla láhve k jejímu tělu, které je u magnumu větší. To umožňuje snížit okysličení vína a dá tak prostor pro optimální a komplexnější stárnutí. Jde tedy o šampaňské v jeho nejlepší formě.
CHUŤ
Šampaňské láká svou světle lososově růžovou barvou s oranžovými odlesky a vytrvalou jemnou pěnou. Vůni dominují zralé lesní jahody, brusinky a šťavnaté maliny. V chuti je víno svěží s notami granátového jablka a angreštu, ale díky zrání na kalech má rozvinutý charakter. Dlouhý a příjemný závěr kterému kralují tóny teplých máslových sušenek.
PÁROVÁNÍ K JÍDLU
Brut Rosé lze samozřejmě pít jako aperitiv, ale hezky doplní jídla jako je losos (ať už syrový či pečený) nebo kachna s brusinkovou omáčkou. Pokud k tomuto růžovému šampaňskému hledáte spíš menší snack, tak sušené šunky a sýry Chaource či Brillat Savarin jsou skvělou volbou.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Z přátelství dvou mladých podnikatelů z Cách, Pierra-Huberta Geldermanna a Williama Deutze se v srdci Aÿ v roce 1838 zrodil šampaňský dům Deutz. Vytvořili filozofii naprostého nasazení, která vedla k tomu, že jejich šampaňské bylo rychle oceněno po celé Evropě.
V roce 1983 dům koupila rodina Rouzaud, která vlastní také Louis Roederer.
Vinařský rukopis
Výroba vína je velmi tradiční, vinifikace probíhá v nerezových kádích. Dubové sudy se zde zcela vynechávají, aby se zdůraznila čistota a svěžest vína. Základní vína se nechávají kvasit při nízkých teplotách, aby se zachovala aromata, a všechna vína procházejí malolaktickou fermentací (jablečno-mléčným kvašením).