De Venoge Cordon Bleu Millésime 2014 (0,75l)

75 % Pinot Noir a 25 % Chardonnay z Grand Cru a Premier Cru. Podmanivá vůně nabízí tóny sušeného ovoce, medu, máslových sušenek a perníkového koření. Chuť je svěží, bohatá a zralá s dotykem minerality. Dominují jí noty křupavých toastů, citrusů, jablek a sladkých švestek - to celé zahalené v sametové textuře. Ve víně se celou dobu promítá krásný balanc zralosti a svěžesti.


  • Na skladě
2 190 Kč
Kategorie: De Venoge
Barva / Typ: Bílé
Obsah cukru: Brut
Oblast: Champagne
Velikost lahve: 0,75l
Ročník: 2014
Balení: Holá láhev
Země původu: Francie
 

ROČNÍK

Ročník 2014 byl pro šampaňské vynikající, přestože vegetační období přineslo tolik zvratů, že to většinu pěstitelů znervóznilo. Relativně teplá zima přešla do extrémně vlhkého jara a mrazy i obzvlášť silné krupobití zničily část úrody. Neuvěřitelné podmínky v srpnu však daly vinobraní nový směr. Tento měsíc přinesl stálá vedra, kdy teploty někdy stoupaly tak vysoko, že se réva začala přehřívat. Slunečné září však umožnilo hroznům dokončit proces zrání. Modré odrůdy jako Pinot Noir a Meunier mohly plně dozrát a Chardonnay bylo bohaté a zakulacené, přičemž si zachovalo potřebnou kyselost.

 

Hrozny

Odrůdy: 75 % Pinot Noir a 25 % Chardonnay

Pinot Noir pochází z Grand Cru a Premier Cru vinic v Ambonnay, Cumières, Grauves a Mailly. Chardonnay pochází z Grand Cru a Premier Cru vinic v Le Mesnil-sur-Oger a Bisseuil.

 

Zrání

Tento Brut zraje minimálně 6 let ve sklepě na kvasinkách.

Dosáž: 6 g/l

 

Chuť

Ve sklenici okouzlí svou sytě zlatou barvou a jemnými bublinkami neúnavně stoupajícími vzhůru. Podmanivá vůně nabízí tóny sušeného ovoce, medu, máslových sušenek a perníkového koření. Chuť je svěží, bohatá a zralá s dotykem minerality. Dominují jí noty křupavých toastů, citrusů, jablek a sladkých švestek - to celé zahalené v sametové textuře. Ve víně se celou dobu promítá krásný balanc zralosti a svěžesti.

 

Párování k jídlu

Toto ročníkové šampaňské je skvělé jako aperitiv, ale také velmi krásně doprovodí uzené drůbeží maso, pečeného mořského ďasa s klobásou Serrano. Jako dezert doporučujeme mille-feuille se slaným karamelem a praženými lískovými oříšky.

Šampaňské doporučujeme podávat o teplotě 10 - 12°C.

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Přidat komentář
Nevyplňujte toto pole:

de-Venoge-logo-2048x1024-2

Champagne de Venoge založil v roce 1837 Henri-Marc de Venoge. Ve dvacátých letech 20. století to byla spolu s Moët & Chandon největší vinařská firma v Champagne. Henri-Marc byl prvním, kdo začal své etikety ilustrovat, což bylo v Champagne něco zcela nového. Navrhl ilustrované etikety nejen pro de Venoge, ale i pro Moët a další značky. První etiketa byla oválná se jménem společnosti a dvěma nakreslenými láhvemi. Prestižním cuvée domu Champagne de Venoge je cuvée Louis XV.

V současnosti produkuje de Venoge cca jeden milion lahví.