Déthune Grand Cru Millésime 2012 (0,75l)
Popis
Ročník
Ročník 2012 byl pro šampaňské vynikající, přestože vegetační období přineslo tolik zvratů, že to většinu pěstitelů znervóznilo. Relativně teplá zima přešla do extrémně vlhkého jara a mrazy i obzvlášť silné krupobití zničily část úrody. Neuvěřitelné podmínky v srpnu však daly vinobraní nový směr. Tento měsíc přinesl stálá vedra, kdy teploty někdy stoupaly tak vysoko, že se réva začala přehřívat. Slunečné září však umožnilo hroznům dokončit proces zrání. Modré odrůdy jako Pinot Noir a Meunier mohly plně dozrát a Chardonnay bylo bohaté a zakulacené, přičemž si zachovalo potřebnou kyselost.
HROZNY
Odrůdy: 40 % Pinot Noir a 60 % Chardonnay
Hrozny pochází z Grand Cru vinic v obci Ambonnay, které sousedí s šampaňským domem Krug.
ZRÁNÍ
První kvašení části hroznů probíhá v dubových sudech. Šampaňské zraje minimálně 10 let ve sklepě na kvasinkách.
Dosáž: 5 g/l
CHUŤ
Barva zlatožlutá až slámová se zelenkavými odlesky. Vůně připomíná tóny čerstvého černého rybízu, třešní, ostružin, citronu, opečených mandlí, umocněné mátou a kamenitou křídou. Při provzdušnění šampaňského se objeví příjemné tóny lékořice, jódu, vinné broskve, lískového oříšku, másla, červeného jablka, malin, lesních jahod, granátového jablka, opečeného chleba a sladkého koření. Prvotní kontakt na patře je pružný a svěží, s krémovoým perlením. Millésime 2012 rozvíjí dužnatou ovocnou chuť, podpořenou citronovou kyselinkou a mineralitou. Šampaňské je vyvážené, šťavnaté s lehkým křídovým finišem.
PÁROVÁNÍ K JÍDLU
Mezi pokrmy, které skvěle doprovodí toto šampaňské, patří: bramborové noky s lanýži a šunkou Bellota, filet z tresky na másle s plátky mandlí, kachní prso s balzamikovou omáčkou, hovězí svíčková se hříbkovou omáčkou, jehněčí kotletky s rozmarýnem a pečenými bramborami.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pierre a Sophie Déthune spojují tradici a technologie. Od roku 1990 se neustále vyvíjejí a pravidelně nakupují ty nejlepší vinifikační nástroje. Výrazně vylepšili své kvasné zařízení s 5 dubovými káděmi a 90 dubovými sudy po šampaňském, které Pierre sám nechal zrát, aby se rozvinula nová komplexní aromata.
Extrémně vysoká kvalita šampaňského Paul Déthune je možná díky velmi pečlivě sledované a technologicky vyspělé vinifikaci. Jednou z jedinečných charakteristik tohoto šampaňského domu je, že vína zrají v dřevěných sudech.Mají 5 dubových kádí a 90 dubových sudů po šampaňském. I některá rezervní vína, které vinařství používá, zrají v sudech. Tento jedinečný způsob vinifikace rozvíjí nesrovnatelně komplexní aroma, které je známkou vysoké kvality a svěžesti.