Bauchet Cuvée Saint-Nicaise Premier Cru Brut 2013 (0,75l) v dárkové krabičce
Popis
ROČNÍK
Zima i jaro byly chladné a vlhké, což zpozdilo rašení i kvetení. Po odkvětu se objevily různé problémy, hrozny trpěly millerandage i coulure kvůli nízkým teplotám, což snížilo úrodu.Teplé a slunečné září však přineslo dostatek tepla, aby zachránilo Chardonnay i Pinot Noir. Sklízelo se později než obvykle, aby se využilo příznivého počasí.
HROZNY
Ročníkové víno obsahující 100 % Chardonnay neboli takzvané Blanc de Blancs.
Hrozny pocházejí z vinic Premier Cru v oblasti Côte des Blancs (Grauves) a Montagne de Reims (Bisseuil).
Dosáž: 7 g/l
CHUŤ
Cuvée Saint-Nicaise má jasnou žlutou barvu se zelenkavými odlesky a provázky třpytivých bublinek. Vůně nabízí tóny toastů, lískových oříšků s jemným minerálním zakončením. S časem se ve vůni probudí kandované citrusy, tymián a teplé briošky. V chuti je šampaňské svěží a živé s dominancí citrusu a medu. Dlouhá dochuť v sobě nese mineralitu a svěžest provoněnou grepem.
PÁROVÁNÍ K JÍDLU
Tento ročník podávejte při teplotě mezi 10 a 12 °C, abyste si co nejlépe vychutnali jeho jemnou strukturu a temperament.
Nejlépe mu budou dělat společnost pokrmy z ryb jako třeba sushi, krevety, platýz či mušle svatého Jakuba. Ryby můžete doplnit máslovou omáčkou s citrónem - ta bude s tímto šampaňským krásně notovat.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Rodinný šampaňský dům s historií sahající až do roku 1920. Rodina využívá 34 hektarů vinic rozložených na 7 různých terroir.
Vinice
Vinice se nacházejí v terroirech Côte des Blancs, Montagne de Reims a v Côte des Bar a jsou osázeny výhradně ušlechtilými odrůdami vinné révy.
- 9 hektarů Premier Cru se nachází v Grauves (Côte des Blancs) a v Bisseuil (Montagne de Reims).
- 25 hektarů, převážně s Pinot Noir, roste v Côte des Bar v Bar sur Seine, Bragelone-Beauvoir (poblíž Riceys), v Saulcy, ve Vitry le Croisé a v Bligny.
Částečné přesazování révy, které se provádí každý rok, domu umožňuje mít silné a zdravé révy, které jsou v průměru 20 let staré.
Výroba
Všechny různé fáze vývoje a vinařských procesů jsou prováděny na statku BAUCHET, rodinou a kvalifikovaným personálem. Takže vše je 100% Made in the Bauchet Estate.
V Bisseuil jim dva nejmodernější lisy na 8 000 kg umožňují šetrně lisovat vzácné hrozny, aby získali mošt, který je co nejčistší a průzračný. Šampaňské Bauchet obsahuje pouze ty nejušlechtilejší šťávy „cuvée“ (tedy ty z prvního lisování). Vína kvasí ve sklepech v Bisseuil po dobu 2 až 8 let tak, aby šampaňské dosáhlo plné zralosti.
Ekologie
V roce 2020 provedl dům Bauchet významnou ekologickou transformaci, která vyústila v získání certifikací High Environmental Value (HVE) a Sustainable Viticulture in Champagne (VDC). "Je důležité nabízet vynikající produkty a toho je třeba dosáhnout pomocí respektu k životnímu prostředí a nového přístupu k naší práci na vinicích.", říká Robin Bauchet.