„Až jednou vyšumím, tak vyšumím“ praví se v jedné povídce Šimka a Gossmanna a možná to platí pro učitele Kvasinku, ale nemusí to nutně platit pro šampaňské a jiná šumivá vína. Je totiž způsob, jak uchovat otevřenou láhev ještě několik dní, aby si zachovala svou čerstvost a především své kouzelné bublinky. Bohužel trik se lžící nefunguje. Ačkoli každý už někdy slyšel radu: „Znám...
Aktuality, Strana 4
Šampaňské je přeci jednoduché, je to láhev luxusních bublinek dělaná přísně hlídaným postupem ze tří odrůd vína. A přeci jen existuje tolik různých značek a druhů šampaňského, až vám při výběru oči přechází. A odkud začít? Máme pro vás pár tipů na to, co zvolit do začátku tak, abyste měli hezký základní přehled, co šampaňské může nabídnout. Značky vs. pěstitelé Asi nejznámější značka a n...
Ačkoli se to poslední rok zdálo nemožné, nová bondovka je konečně v kinech. S každým filmem se následně řeší, co měl James Bond na sobě, v jakých autech jel či naboural a kde a kdy se mihnou slavné hodinky Omega. Co je ale téměř jisté, co bude agent 007 pít. Asi většině se vybaví martini, protřepat nemíchat, případně v nových filmech i pivo Heineken. Ale nikoho nepřekvapí, ...
Ano, dekantování šampaňského existuje. Ačkoli je dekantování nejvíce spojováno s tichými víny, tak tato praktika nalezla uplatnění i u jiných druhů alkoholu. I u šampaňského. Je to, pravda, trošku kontroverzní téma, ale má několik argumentů, které mluví v jeho prospěch. A stejně jako se proměňuje výroba šampaňského, mění se i představy o tom, jak ho konzumovat. Proč? Zatímco ti...
Určitě jste někdy slyšeli o enologii – vědě o víně a vinařství, enolog je tedy odborník zabývající se touto krásnou vědou. Existují tedy i speciální enologové zaměřující se pouze na šampaňské. Zaujal vás tento obor? Než podáte přihlášku na univerzitu v Remeši, podíváme se na to, co má takový enolog během roku v Champagni na starosti. Kvašení a degustace Na začátku podzimu kontr...
Šampaňské sušenky nebo také růžové sušenky z Remeše vznikly už v roce 1690. Pekaře, jehož jméno bohužel zapadlo v historii, napadlo využít teplo v peci po tom, co se v ní dopekl chleba. Připravil tedy sladké těsto, které dvakrát upekl (odtud také jméno bis cuit = ve francouzštině dvakrát pečené), aby sušenka byla opravdu křupavá. Navíc díky tomu drží svůj tvar i po namočení do...
Že je svátek svatého Valentýna je moderní americký výmysl? Ale vůbec! Tento svátek zamilovaných má kořeny v Římě sahající až do 3. století. Vznikl na základě dvou únorových událostí - římského svátku plodnosti Lupercalia a umučení svatého Valentýna. Svatých se jménem Valentýn nám historie nadělila hned několik, všichni byli mučedníci, ale důležitý byl především jeden. Římský kněz, k...
Šampaňské neodmyslitelně patří k oslavám a speciálním příležitostem. A proto by nemělo chybět u vánoční tabule. A pokud máte pocit, že se nehodí ke štědrovečerní večeři, tak jen proto, že jste to nezkusili. Máme pro vás pár tipů na to, jak vybrat to ideální. Extra Brut Pokud je u vás doma tradicí jíst obalovaného kapra či řízek, tak šampaňské s menším obsahem cukru bude ideální...
Sabráž je možná technicky vzato poprava šampaňského, ale rozhodně je to jeden z nejefektnějších a snad i nejelegantnějších způsobů, jak ho otevřít. Jedná se totiž o odstřelení samotného konce hrdla šavlí. Uznejte, že to zní jako něco, co musíte vidět! Sabrage má kořeny v době napoleonských válek, kdy byly šavle pro vojáky poněkud běžnějším objektem než jsou dnes pro nás. Navíc t...
Sledujte náš profil na Instagramu či Facebooku, ať vám neunikne žádná novinka v našem sortimentu nebo výhodná akce. Určitě objevíte novou lahev či dokonce značku, která možná v naší obrovské nabídce zapadla. A pokud vás zrovna nic nezaujme, tak vás slibujeme alespoň krásné fotky výborného šampaňského. PS: Můžete sledovat i Instagram našeho druhého eshopu Vinotéka-Praha.cz, kde najd...
Stránka 4 z 5 - 42 položek celkem