Sabráž – poprava šampaňského?

Sabráž je možná technicky vzato poprava šampaňského, ale rozhodně je to jeden z nejefektnějších a snad i nejelegantnějších způsobů, jak ho otevřít. Jedná se totiž o odstřelení samotného konce hrdla šavlí. Uznejte, že to zní jako něco, co musíte vidět!

 

Sabrage má kořeny v době napoleonských válek, kdy byly šavle pro vojáky poněkud běžnějším objektem než jsou dnes pro nás. Navíc takhle můžete v mžiku otevřít lahev i během jízdy v koňském sedle. Nicméně sabráž lze provést i jinými předměty s podobným wow efektem, například lyží, golfovou holí nebo i skleničkou.

 

Princip ustřelení hrdla je jednoduchý. Tím, že je lahvi šampaňského tlak (zhruba 6 kg/cm2) a nákružek na hrdle je Achillova pata lahve, tak kolmý náraz do tohoto místa způsobí čistý lom, kdy uletí právě hrdlo i se špuntem. Přetlak vyplaví ven i případné drobné střípky, proto se nemusíte bát, úlomků skla v lahvi.

spunt_sabrage

Určitě to není úkon, který lze brát na lehkou váhu, ale stačí dodržet pár pravidel, a můžete na oslavách sklízet ovace.

 

Láhev dobře nachlaďte a to opravdu celou, nikdy ji však nemrazte, měla by mít kolem 5°C. Pokud by bylo šampaňské vevnitř teplé, mohla by lahev vybouchnout. Ono ostatně i otevírat teplé šampaňské normálně není žádný med, natož když na to používáte šavli. A ze stejného důvodu s lahví před sabráží netřeste, nechte ji chvíli stát.

 

Odstraňte agrafu (kovový drátek, který jistí špunt v lahvi), chytněte šavli do dominantní ruky a láhev do druhé. Držte ji za spodek, kde má lahev prohlubeň (je to mimo jiné nejsilnější část lahve), držte ji v úhlu asi 45° - 60° směrem od sebe.

lahev_sabrage

Pokud máte publikum, ať určitě stojí za vámi, počáteční rychlost špnutu může dosáhnout až 300 km/h a doletí i 15m daleko, takže si na sabráž určitě utvořte bezpečný prostor.

 

Tupou stranou šavle rázným sekem sjeďte po postranním švu láhve až k nákružku na konci hrdla. A poprava je vykonána! A pokud se bojíte, že na to nemáte sílu, tak vězte, že o té to není, klíčem je přesnost... a fyzika.

 

Nakonec opatrně seberte střepy, které mohly spadnout na zem. A v žádném případě nepijte z lahve! Hrdlo je po odstřelu ostré, tak opatrně.

ghmumm_sabrage

Sabráž je kouzelná! V praxi není tak těžká, jak se může na první pohled zdát, ale rozhodně vyžaduje notnou dávku respektu. Ale výsledkem pak bude zážitek, na který nezapomenete vy ani přihlížející.

 

V našem soritmentu najdete i šavli v dárkové krabičce, kde je prostor i na lahev dle vašeho výběru - perfektní dárek! Teď už jen nezbývá jen popřát úspěšnou sabráž a na zdraví!