Recepty se šampaňskými sušenkami

Růžové sušenky, které se od roku 1755 podávaly během korunovace francouzských králů, si lze vychutnat samotné, namočené do kávy, mléka či dokonce citronády. Ale především do šampaňského! Tím, že jsou dvakrát pečené, tak drží svůj tvar a po namočení se nerozpadnou. Jsou ale součástí mnoha receptů, ať už klasických nebo novodobých, které rozhodně stojí za vyzkoušení!

 

Dort Charlotte

Tato nepečená klasika je pravou oslavou sezóny jahod, je rychlá na přípravu v kuchyni, jednoduchá a rozhodně efektní. Tak jdeme na to!

  • cca 100g růžových sušenek Fossier Rosé
  • 350 g jahod
  • 150 g malin
  • 250ml smetany
  • 150 g mascarpone
  • 70g cukru krupice
  • 4 lžíce vody
  • 1 plátek želatiny
  • citronová kůra, vanilkový extrakt
  • moučkový cukr na posyp
Dort Charlotte z Fossier Sušenek
zdroj obrázku Fossier recept

Želatinové plátky nechte 10 minut bobtnat ve studené vodě.

Nakrájejte cca omytých 15g jahod a 100g malin na malé kostičky, posypte je cukrem a nechte je nejméně půl hodiny macerovat.

Mezitím připravte krém. Vyšlehejte smetanu. Želatinu zahřejte v mikrovlnce po krátkých cca patnácti sekundových intervalech dokud se nerozpustí. Následně přilijte ke smetaně, přidejte mascarpone a došlehejte. Směs můžete ochutit citronovou kůrou či vanilkou. Na závěr vmíchejte i macerované ovoce s cukrem.

Dortovou formu o průměru cca 20cm vyložte z vnitřní strany růžovými sušenkami. Pokud chcete dort sladší, můžete sušenky z vnitřní strany dortu nejprve potřít jahodovou marmeládou. Vnitřek formy naplňte krémem až po úroveň sušenek.

Nechte několik hodin chladit, než dortu zcela ztuhne, pak můžete formu odstranit a odhalit tak krásný dort, který svrchu dozdobíme zbylým ovocem a moučkovým cukrem. Dobrou chuť!

 

Růžová roláda

Piškotové rolády zná a miluje snad každá česká domácnost. Zkuste proto váš oblíbený recept upravit právě pomocí prášku z růžových sušenek Fossier, nebudete litovat!

  • 150g vaječných bílků
  • 4 žloutky
  • 20g moučkového cukru
  • 80g růžového sušenkového prášku (rozmixované Fossier Rosé sušenky)
  • 35g mouky
  • 35 g rozpuštěného másla
  • 150g mascarpone
  • 100g smetany ke šlehání
  • vanilkový extrakt
  • maliny
  • růžový sušenkový prášek (rozmixované Fossier Rosé sušenky)
  • Voda + cukr nebo amaretto
Roláda z Fossier Sušenek
zdroj obrázku Fossier recept

Z bílků vyšleháme tuhý sníh. Žloutky s cukrem vyšleháme do světlé pěny, do které postupně zlehka vmícháme sníh z bílků.

Teprve pak po lžících opatrně vmícháme prášek z růžových sušenek a hladkou mouku. Nakonec jemně vmíchejte rozpuštěné máslo.

Směs nalijte plech vyložený pečicím papírem a pečte 10 minut při 180°C.

Ještě horký piškot překlopte pomocí navlhčené utěrky z plechu a teplý rolujte. Nechte vychladnout.

Mezitím vyšlehejte smetanu s mascarpone a moučkovým cukrem do hladkého tuhého krému. Šlehejte na nízké otáčky, může to trvat i několik minut.

Jakmile piškot vychladne, rozetřete krém po celém vnitřním povrchu. Na něj naaranžujte maliny a poté srolujte.

Roládu pak potřete buď svařeným cukrem s vodou či amarettem a rychle ji obalte v prášku z Fossier Rosé sušenek nebo ji práškem posypte.

Nechte alespoň hodinu vyhladit a můžete podávat!

 

Růžová panna cotta

Italský, všemi milovaný dezert, který nikdy nezklame! A to ani v případě této růžové remešské varianty. Jedná se o jednoduchý a rozhodně vydařený dezert, který můžete připravit i den dopředu.

  • 5 g želatiny
  • 400ml smetany ke šlehání
  • 50g cukru
  • 30g růžového sušenkového prášku (rozmixované Fossier Rosé sušenky)
  • 1 vanilkový lusk
  • červené potravinářské barvivo
  • 6 sušenek Fossier Rosé mini (nebo menší kousky klasických sušenek)
Panna Cotta s Fossier sušenkami
zdroj obrázku Fossier recept

Želatinové plátky nechte 10 minut bobtnat ve studené vodě.

V hrnci přiveďte smetanu, cukr, prášek ze Fossier Rosé sušenek a vanilkový lusk k varu. Směs pravidelně míchejte.

Odstavte z ohně, vyjměte lusk, nožem z něj seškrábněte semínka a ty vraťte do směsi. Přidejte želatinu a barvivo a dobře promíchejte.

Nalijte do forem. Nejlepší jsou silikonové, pro jednodušší vydávání výsledné panna cotty. Ale lze použít i malé mističky a servírovat panna cottu v nich.

Panna cottu nechte alespoň 3 hodiny vyhladit (dokud neztuhne), následně ji vyjměte z formiček (pokud to jde ztuha, formičky na chvíli ponoříme do horké vody). Dezert ozdobte mini sušenkami, případně čerstvými jahodami či malinami a můžete podávat!

 

Zkusit můžete i ovocné tiramisu - cukrářské piškoty zaměňte za šampaňské sušenky a doplňte dezert jahodami či malinami. Tato růžovější varianta rozhodně zaujme už na první pohled a potěší všechny, kteří v tiramisu nemají rádi zcela mokré piškoty. Ještě jednodušší bude variace na dezert Pavlova - do skleničky vrstvěte růžové sušenky, šlehačku a ovoce. Nebo můžete Rosé Biscuit zdobit jako naše rakvičky.

A pokud chcete něco opravdu super jednoduchého, tak zkuste práškem ze sušenek Fossier Rosé nahradit třetinu až polovinu mouky v receptu na palačinky. Nebudou sice jasně růžové, ale budou mít v sobě tu jedinečnou nasládlou, pečenou chuť. Nebojte se se sušenkami experimentovat, fantazii se meze při vychutnávání této remešské sladkosti opravdu nekladou.