Asijskou kuchyni obecně bývá těžké párovat s víny. Výrazné umami chutě umí lecjaké víno zastínit. Ale šampaňské si díky své svěžesti umí poradit. Navíc jemné bublinky umí lehce zkrotit i pálivost jídla. V tichých vínech více vynikne alkohol, který pak způsobí, že kapsaicin v chilli bude pálit ještě více. Šampaňské tenhle problém nemá.
Blanc de Blancs
Blanc de Blancs nechá zářit komplexní chuť jídla jako je pad thai. Je svěží, čisté, minerální, takže nebude s ničím soupeřit. 100% Chardonnay totiž umožní vyniknout kyselé chuti v jídlu. Často v něm najdete noty bílých květů a tropického ovoce - to je něco, co s touto thajskou klasikou krásně harmonizuje.
Rosé
I ovocná a svěží rosé budou hezky ladit. Sáhněte po tom, které je vyrobeno metodou míchání neboli assamblage (více o výrobě rosé zde), protože budou obecně vzato lehčí. Ideální budou taková růžová šampaňská, která stojí na základu Chardonnay (třeba Rosé od G.Tribaut). Budou kulatější než Blanc de Blancs a budou z nich cítit bobuloviny, ale zachovají si svou svěžest, která tolik ladí s jídlem jako je pad thai.
Nyní už se nemusíte bát podávat šampaňské ať už jako aperitiv nebo i jako víno k jídlu i v případech, kdy je na vašem menu pad thai. A obecně se dá říct, že pokud máte večeři ve znamení sdílení spousty různých asijských jídel, tak klasický Brut či svěží Blanc de Blancs bude perfektním společníkem ke většině chodů.