Pojem „cuvée“ už většina z nás někdy slyšela. A nikdo z nás o jeho významu zřejmě nepochybuje. Ale i tak se můžete dostat do situace, že se budete s někým vášnivě hádat o významu tohoto slova. A dokonce budete mít oba dva pravdu.
Slovo cuvée vzniklo z latinského cupa a později ho přejala francouzština do podoby, kterou známe dnes. Překládalo by se jako sud, bečka či káď. U nás je většinou používáno ve významu směsi, blendu či mixu. Tomu se ale u šampaňského říká assamblage. Cuvée na etiketě šampaňského značí první lisování hroznů. (Dalo by se to přirovnat k extra panenskému olivovému oleji.) První lisování je zárukou kvality, protože se z hroznů uvolňují jen ty nejlepší šťávy.
Tím, že je v Champagni běžné používat více odrůd (většinou všechny tři povolené), tak je většina lahví „kyvéčkem“ v tom českém slova smyslu. Málokdy uvidíte na etiketě heslo assamblage. Co tam ale najít můžete je označení „Blanc de Blancs“ či „Blanc de Noirs“ - tato pojmenování už s asambláží souvisí (více zde).
Nutno ale říci, že ve většině šampaňských domů se pro výrobu šampaňského využívají šťávy pouze z prvního lisování, a někteří výrobci heslo cuvée na etiketě ani neuvádí, protože je to běžná praktika. Další lisování hroznů se využívá pro výrobu moštů či pro pálení Eau de Vie de Champagne.
Zkrátka je to jako se vším, jiný kraj, jiný mrav. Nehledě ale na to, zda je to „cuvée“ nebo „kyvé“, nejdůležitější je, že si ho vychutnáte do poslední kapky a bez hádek.