Určitě jste někdy slyšeli o enologii – vědě o víně a vinařství, enolog je tedy odborník zabývající se touto krásnou vědou. Existují tedy i speciální enologové zaměřující se pouze na šampaňské. Zaujal vás tento obor? Než podáte přihlášku na univerzitu v Remeši, podíváme se na to, co má takový enolog během roku v Champagni na starosti.
Kvašení a degustace
Na začátku podzimu kontroluje kvašení vína z aktuální sklizně a vlastně až do zimy probíhají jeho degustace. Ochutnávají se vína po první fermentaci. Chuť vzorků nemá pro laika s chutí šampaňského, jak ho známe, nic společného. Víno je velmi kyselé až trpké. Je fascinující, co dokáže druhá fermentace a celý proces, který má šampaňské v tuto chvíli ještě před sebou.
Míchání
Enolog se stará i o vývoj šampaňského a míchání vína tak, aby byl výsledek vždy perfektní. Je vlastně něco jako hudební skladatel. V případě ročníkového šampaňského se snaží najít tu nejlepší a nejzajímavější kombinaci, kterou sklizeň toho roku nabízí. A u standartní řady šampaňského musí najít nový poměr mezi rezervními víny, aktuální sklizní a různými odrůdami či víny z různých vinic, aby dosáhli typické chuti, na kterou jsou zákazníci každý rok od značky zvyklí.
Odkalení
Enolog rozhoduje i o tom, kdy bude šampaňské odkaleno (dégorgement), neboli kdy se zastaví proces zrání. Některým ročníkům prospěje kratší doba, jiné potřebují pro komplexní chuť více času. Například proto byl na trh uveden Dom Pérignon 2009 dříve než Dom Pérignon 2008. Tým enologů domu Dom Pérignon rozhodl, že rok 2008 potřebuje ještě chvíli zrát... a bylo to skvělé rozhodnuti, zrodilo se tak úžasné šampaňské!
Enologové toho mají na práci samozřejmě mnohem víc, ať už je to reprezentace značky, prezentace jejich děl marketingovému oddělení či přímo klientům nebo i pomoc při plánování produkce na další roky.
Dominique Demarville | Gilles Descôtes | Emilien Boutillat |
hlavní enolog domu Veuve Clicquot Ponsardin, který letos předá otěže Didieru Mariottimu | hlavní enolog domu Bollinger | hlavní enolog domu Piper Heidsieck |
Velká vinařství mají dokonce celý tým enologů a stát se tím hlavním je opravdu velká pocta. Menší domy mají jednoho, případně si ho najímají jen na období, kdy je nejvíce potřeba. Prosadit se je v tomto oboru opravdu náročné. Rozhodně to není nonstop popíjení litrů luxusního pití. Stojí za tím spousta tvrdé práce, dlouholetého tréninku a nešlo by to ani bez notné dávky intuice. Navíc jsou tito odborníci samozřejmě pravidelně testováni a o své schopnosti se musí celoročně starat. Jen tak jsou schopni tvořit ta mistrovská díla plná bublinek, která tolik milujeme.