Šampaňské známe, pijeme a milujeme, ale existuje pár informací, které možná netušíte. Následující řádky to snad změní.
01 |
|
Ve standartní lahvi šampaňského (0,75l) je asi 49 milionů bublinek. |
|
||
02 |
Francie je největším trhem šampaňského, to ale asi není překvapením. Francouzi ale zkonzumují kolem 52% celkové produkce šampaňského, což je asi 162 milionů lahví ročně. |
|
|
||
03 |
Tlak v lahvi šampaňského je třikrát větší než v pneumatice auta. | |
04 |
Víte jak daleko odletěl nejdál vystřelený korek? 54 metrů! | |
05 |
V běžné skleničce šampaňského se každou sekundu zrodí 30 bublinek. | |
06 |
Na slavném tenisovém Wimbledonu se každý rok otevře kolem 28 000 lahví šampaňského. | |
07 |
Země, kde se nejvíce konzumuje šampaňské, jsou: Francie, Belgie, Švýcarsko a Velká Británie. Česko bohužel v „top pětce“ nenalezneme... Zatím! |
|
|
||
08 |
Nejdražší lahev šampaňského byla vydražena za 2 miliony dolarů. Jednalo se o ručně vyráběné dílo Alexandra Amosu a Swarovski vyrobené z 18 karátového bílého zlata s 19 karátovým diamantem uprostřed. |
|
|
||
09 |
Cena za kilogram hroznů z vinic grand cru v Champagni je v průměru 2,5x dražší než kilo hroznů pěstovaných na italské prosecco a až 8x dražší než kilo hroznů pro výrobu španělské cavy. |
|
10 |
Šampaňské nemusíte vypít celé najednou. Korek zpátky do lahve na rozdíl od vína nedáte a trik vložit do lahve lžíci opravdu nefunguje. Ale existují takzvané stopery, které uzavřou lahev tak, že bublinky nikam neuniknou. Zbytek tak můžete vypít druhý nebo i třetí den. |
A ještě jeden na závěr, údajně pokud hodíte do sklenice se šampaňským rozinku bude neustále cestovat ve sklenici nahoru a dolů. K ničemu to sice není, ale rozhodně to pobaví.