Henri Giraud HOMMAGE au Pinot Noir (0,75l)
Popis
Sklepy šampaňského Henri Giraud byly zařazeny světově uznávaným znalcem Richardem Juhlinem mezi top jedno procento nejlepších výrobců Champagne.
Hrozny
Odrůdy: 100 % Pinot Noir (neboli Blanc de Noirs)
Hrozny pochází z Grand Cru vinic v Aÿ . Toto šampaňské má sloužit jako pocta odrůdě Pinto Noir.
Zrání
Nejdřív se za dokonalého klidu nechává kvasit 12 měsíců na kalech v malých dubových sudech, následně 6 měsíců na jemných kalech při řízené teplotě, procesem, který se nazývá „mise retardée“, a nakonec šampaňské zraje minimálně 3 roky v láhvi ve sklepě na kvasinkách.
Dosáž: 8 g/l
Chuť
Šampaňské má zářivou, intenzivní zlatou barvu s bohatými jemnými bublinkami. Vůně je ódou na Pinot Noir - šťavnaté žluté ovoce, lesní ovoce, koření a nádech minerality z terroiru v Aÿ. Chuť je intenzivní, přímočará ale krémová. Nejprve se projevují tóny brusinek, malin, růžového grepu a kandované pomerančové kůry. Poté se prosadí chuť perníkového koření, mandlí, čerstvých croissantů a medu. Závěr je opravdu dlouhý, minerální s lehkou slaností.
Párování s jídlem
Doporučená teplota při podávání: 9°C. Toto Blanc de Noirs je přirozeně elegantní a bude mimo jiné ideální i jako aperitiv. Jeho plný potenciál odhalí především s masové pokrmy jako třeba dušená telecí svíčková nebo steak Rossini s lesními houbami.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Vinařství Henri Giraud bylo založeno v roce 1625 ve vesnici Ay, která se nachází v samém srdci Champagne. V současnosti se Claud Giraud, patřící do 12. generace rodu Giraudů, stará o pokračování rodinné tradice. Champagne Henri Giraud je vyráběno v jedné ze 17 oblastí uvnitř Champagne, které jsou klasifikovány jako „Grand Cru“, a Claude Giraud je jedním z mála výrobců, kteří pokračují v používání dubových sudů při výrobě svých šumivých vín.