Henri Giraud ESPRIT NATURE BRUT Magnum (1,5l)
Popis
Sklepy šampaňského Henri Giraud byly zařazeny světově uznávaným znalcem Richardem Juhlinem mezi top jedno procento nejlepších výrobců Champagne.
Hrozny
Odrůdy: 80 % Pinot Noir a 20 % Chardonnay
50 % směsi tvoří rezervní vína (ročníky posledních deseti sklizní zrající z 50 % v dubových sudech a z 50 % v toskánských terakotových demižonech vejcovitého tvaru).
Zrání
Šampaňské zraje minimálně 2 roky ve sklepě na kvasinkách.
Dosáž: 8 g/l
MAGNUM
Zrání v Magnumu (láhev o objemu 1,5l) se považuje za tu nejlepší volbu. Tvar láhve je maličko jiný, než u standardní 0,75l. Jde především o poměr velikosti hrdla láhve k jejímu tělu, které je u magnumu větší. To umožňuje snížit okysličení vína a dá tak prostor pro optimální a komplexnější stárnutí. Jde tedy o šampaňské v jeho nejlepší formě.
Chuť
Jak už napovídá jeho název, toto bílé šampaňské ztělesňuje ducha domu a jeho filozofii zaměřenou na jediný cíl: vyrábět to nejlepší víno, které je součástí přírody a lidského světa už deset tisíc let. Šampaňské má jemnou zlatou barvu a pravidelné perlení. Bohatá ovocná vůně se mísí s kořeněnými a oříškovými tóny. Chuť je silná, s nápaditou hloubkou a jemnými nuancemi. Nejprve se projevuje vysoký podíl Pinot Noir a tóny malin, jahod, borůvek, višní a teplého koření. Poté se prosadí Chardonnay se svými citrusovými notami doplněnými o vlašské ořechy, mandle, broskve a rozinky. Závěr je dlouhý a minerální.
Párování s jídlem
Doporučená teplota při podávání: 9°C. Tento Brut má plné tělo, takže je skvělý jako aperitiv. Ale lze ho podávat například i s krevetami či zeleninou v tempuře nebo čínským knedlíčkům dim sum.
Etiketa
Papírový dub od umělkyně Claudine Divry vyobrazený na etiketě symbolizuje křehkost života a lidskou schopnost jej obnovit. Jako spletené listy novin, ze kterých byl vytvořen, představuje myšlenku regenerace Champagne. Vrací se ke kořenům a říká: není skvělého vína bez skvělých rostlin.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Vinařství Henri Giraud bylo založeno v roce 1625 ve vesnici Ay, která se nachází v samém srdci Champagne. V současnosti se Claud Giraud, patřící do 12. generace rodu Giraudů, stará o pokračování rodinné tradice. Champagne Henri Giraud je vyráběno v jedné ze 17 oblastí uvnitř Champagne, které jsou klasifikovány jako „Grand Cru“, a Claude Giraud je jedním z mála výrobců, kteří pokračují v používání dubových sudů při výrobě svých šumivých vín.