Šampaňské ke štědrovečerní večeři

Šampaňské neodmyslitelně patří k oslavám a speciálním příležitostem. A proto by nemělo chybět u vánoční tabule. A pokud máte pocit, že se nehodí ke štědrovečerní večeři, tak jen proto, že jste to nezkusili. Máme pro vás pár tipů na to, jak vybrat to ideální.

 

Extra Brut

Pokud je u vás doma tradicí jíst obalovaného kapra či řízek, tak šampaňské s menším obsahem cukru bude ideální. Je výraznější a „zvládne“ i smažené. Pokud se méně sladkého šampaňského bojíte, tak nemusíte. Brut mívá dosáž kolem 9 gramů cukru na litr, extra brut kolem 4 g/l. Demi-sec, běžná sladší kategorie šampaňského, má kolem 35 g/l, takže skok mezi brutem a extra brutem není tak velký a rozhodně stojí za vyzkoušení!

 

 

Zrání v sudech

Obzvlášť pokud při štědrovečerní večeři servírujete rybí filet nebo salát s jogurtem či rakouský bramborový salát zkuste sáhnout po šampaňském, které zraje v sudech. Tóny briošek jsou v něm opravdu výrazné a rybu či plody moře budou skvěle doprovázet.

 

 

Blanc de Noir

Má-li vaše rodina ve zvyku podávat vinnou klobásu, tak vyzkoušejte Blanc de Noir neboli bílé šampaňské z tmavých hroznů. Vyrábí se z odrůd Pinot Noir a Meunier díky čemu je v chuti charakteristicky silné s ovocnou příchutí. Tyto tóny budou s vinnou klobásou skvěle harmonizovat.

 

 

Ročníkové šampaňské

A nebo můžete výraznější chuť hledat u ročníkových šampaňských. A nemusíte hned brousit do ročníků starších než naše republika... i když ročník 1990 by Ježíška určitě přivolal. Neročníková šampaňská zrají na kalech obvykle 3 roky, vintage mají toho času mnohem déle, většinou kolem 10 let, takže jejich chuť bývá daleko komplexnější, rafinovanější a výraznější. Takže nejen, že budou skvěle sekundovat vánoční hostině, ale přidají večeru ještě další dimenzi vzpomínek.

 

 

Vánoce se slaví po celém světě trošku jinak, dokonce i v jiný den, všude ale mají oslavy stejný recept: vaši nejbližší, pohoda, dobré jídlo, čas, kdy okolní svět zkrátka neexistuje. A to si určitě zaslouží pořádný přípitek, tak na zdraví a veselé Vánoce!

PS: Pokud vás šampaňské k jídlu stále nechává chladné, tak určitě nezatracujte nějaký demi-sec k mlsání cukroví.